Burgers dienen klacht in tegen Dexia en Gemeentelijke Holding

© belga

Een groep van 25 burgers heeft bij de Gentse politie klacht ingediend tegen Dexia en de Gemeentelijke Holding wegens oplichting en marktmanipulatie.

De burgers doen dat namens hun gemeente, gebruik makende van artikel 194 uit het gemeentedecreet. De klachten zijn juridisch onderbouwd op basis van de wet op het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten, van 2 augustus 2002.

‘Niet met ons geld’ “We dienen een klacht in wegens marktmanipulaties,” aldus Hans Lammerant namens de losse groepering van burgers die zich ‘Niet met ons geld’ noemt. “Dat slaat onder meer op de informatie die achtergehouden werd. Zo had de Franse controle-overheid Dexia twee jaar geleden al gewaarschuwd dat het in slechte papieren zat, terwijl men eind vorig jaar nog beweerde van niets te weten. Een bank is verplicht de aandeelhouders mee te delen wat de situatie is.”

Een tweede klacht gaat over oplichting. “In 2009 leende Dexia de gemeentes zelfs geld om in de kapitaalverhoging van de Gemeentelijke Holding te stappen, om haar eigen kapitaal te versterken. Dat is volgens ons niets meer dan een oplichtingsconstructie.”

De 25 miljard euro overheidssteun kost elke Belg 2.500 euro, en elke Belg staat nog eens voor 13.900 euro garant, berekenden de burgers. Meer informatie over het initiatief, en een voorbeeldklachtenbrief, op www.nietmetonsgeld.be. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content