Brusselse werkgevers tegen regionale vennootschapsbelasting

© belga

De Brusselse werkgeversorganisatie Beci is niet te spreken over de pleidooien die een aantal Vlaamse partijen en de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka houden voor een regionalisering van de vennootschapsbelasting.

“Hoe wil Voka in hemelsnaam de vennootschapsbelasting regionaliseren voor Belgische bedrijven die vestigingen hebben in de drie gewesten van ons land?”, zegt Olivier Willocx, gedelegeerd bestuurder van Beci. “Een regionalisering van de vennootschapsbelasting vloekt compleet met elke administratieve vereenvoudiging voor het Belgische bedrijfsleven, een tendens die de jongste jaren moeizaam maar zeker in gang is gezet.”

Beci geeft wel toe dat een regionale vennootschapsbelasting vooral Brussel ten goede zou komen. Momenteel wordt 30 procent van de vennootschapsbelasting in dat gewest geheven. Willocx: “Als we het effect neutraliseren dat veel bedrijven hun zetel in Brussel hebben en de toegevoegde waarde als criterium nemen dan haalt Brussel nog altijd 22 procent van die belasting binnen. Dat komt dan overeen met het aandeel van Brussel in het Belgische bruto binnenlands product.”

Toch is Beci geen voorstander van een regionalisering omdat dit volgens de werkgeversorganisatie moeilijk toepasbaar is in een klein land als België. Het argument dat een lagere vennootschapsbelasting investeerders aantrekt, overtuigt Willocx niet. Volgens Beci spelen de beschikbaarheid van arbeidskrachten, de loonkosten en de politieke stabiliteit een veel belangrijkere rol.

A.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content