Beurzen verliezen openingswinsten na Griekse zondag

© belga

De Europese beurzen zien hun ochtendwinsten – na de Griekse zondag – geleidelijk aan wegsmelten. De eerste handelsdag eindigt voor de meeste indexen in de rode cijfers, behalve in Athene.

Zondag hebben de Europagezinde conservatieven van Nea Dimokratia (Nieuwe Democratie) de parlementsverkiezingen in Griekenland gewonnen. Bij een overwinning van het linkse Syriza, dat nipt verslagen werd, werd gevreesd voor een Griekse exit uit de eurozone. Met de overwinning van Nea Dimokratia leken de financiële markten op het eerste gezicht gerustgesteld, maar tegen de middag keert het tij.

De Europese beurzen openden maandag met ruim 1 procent winst. Kort na beursopening stond de Bel20 in Brussel op 1,02 procent winst. Ook in Parijs, Frankfurt, Londen en Amsterdam werd gestart met winsten van 1 procent en hoger. In Madrid ging de index kort na het luiden van de openingsbel 1,8 procent hoger. Hetzelfde geval voor de beurs van Athene.

Spaanse rente veert op

De winsten van het begin van de handelsdag buigen in de namiddag om in verlies, nadat de Spaanse langetermijnrente maandagmorgen tot boven de 7 procent klom. De Bel20 noteert omstreeks half vier een halve procent in het rood en sluit iets hoger af op -0,39 procent. De EuroStoxx50 boekt 1,27 procent verlies.

Athene boekt winst

De beurs van Athene hield maandag wel de goede stemming vast met een winst van 3,64 procent op 580,67 punten. Vooral de bankaandelen boekten mooie koerswinsten. Het aandeel van Eurobank, derde bank van het land, ging 14,71 procent hoger, terwijl de Nationale Bank van Griekenland, de belangrijkste bank van het land, 11,1 procent hoger klom.

Eurocrisis nog niet verteerd

Analisten wijzen er maandag op dat Athene slechts één van de dominosteentjes is in de veel grotere eurocrisis. De onzekerheid op de internationale financiële markten kan dan ook blijven duren zolang de crisis in Spanje en Italië aanhoudt. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content