Beperk de kosten van uw zichtrekening
Omstreeks deze tijd van het jaar krijgt u traditioneel de afrekening van de kosten van uw zichtrekening. Moneytalk zet enkele tips op een rij die u helpen besparen.
Niet alle banken rekenen kosten aan voor een zichtrekening. Argenta bijvoorbeeld niet, en ook op het internet kunt u gratis zichtrekeningen afsluiten, zoals bij Keytrade Bank of Rabobank.be. Maar voor bijvoorbeeld de zichtrekeningen bij de grootbanken KBC, Fortis Bank, Dexia en ING moet u wel degelijk betalen. De kostenstructuur is niet altijd even doorzichtig, en weinig mensen zijn er echt van op de hoogte. Maar het bedrag kan aardig oplopen.
‘De tarieven moeten minimaal één keer per jaar meegedeeld worden aan de klanten’, zegt Marina De Moerlooze van Febelfin, de beroepsfederatie van de financiële sector. ‘Meestal gebeurt dat omstreeks deze tijd via de rekeninguittreksels. En de tarieven moeten ook in de bankkantoren geafficheerd worden. Maar wat betreft de hoogte van de kosten van een zichtrekening zijn er geen wettelijke beperkingen, omdat banken zich op het vlak van die kosten net proberen te diversifiëren.’ De consumentenorganisatie Test-Aankoop biedt op haar website (www.testaankoop.be) een module aan waarmee u kunt uitrekenen hoeveel uw zichtrekening kost. Dat gebeurt op basis van uw gebruikersprofiel: hoe vaak u geld afhaalt, hoeveel overschrijvingen u uitvoert et cetera. U krijgt dan een overzicht van de kosten van een zichtrekening bij meer dan 30 bankinstellingen en 70 rekeningformules.
Wanneer u toch kiest voor een zichtrekening die niet gratis is, dan zijn er verschillende mogelijkheden om de kosten te beperken. Zo kunt u het beste zoveel mogelijk internetbankieren. Bij sommige banken krijgt u daar zelfs een bonus voor. Zo beperkt u de papieren overschrijvingen, waarvoor uw bank telkens kosten aanrekent. U kunt ook de betaal- en kredietkaarten op uw zichtrekening beperken, want elke extra kaart betekent bijkomende kosten. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om twee kredietkaarten aan uw zichtrekening te koppelen, wanneer u die eigenlijk alleen op vakantie gebruikt. Bovendien laten de grootbanken u bij het openen van een zichtrekening ook de keuze tussen een aantal pakketformules, en die zijn het overwegen waard. Naast de klassieke zichtrekening bieden ze er ook één waaraan een aantal diensten en kaarten zijn gekoppeld zonder dat u er extra voor betaalt.
Ten slotte kunt u ook overwegen om de rekeningverzekering te schrappen die gekoppeld is aan uw zichtrekening. Zo’n verzekering kost 3,22 à 3,72 euro per jaar, en wanneer u zou overlijden door een ongeval (en alléén in dat geval) zorgt ze ervoor dat uw erfgenamen een bedrag gelijk aan twee keer het saldo op uw zichtrekening krijgen. Maar meestal is dat saldo te laag opdat die verzekering u voordeel zou kunnen opleveren. Zo’n rekeningverzekering zit ook vast aan uw spaarboekje of effectenrekening, waar ze wel nuttig kan zijn omdat het gemiddelde saldo wellicht veel hoger ligt.
Thomas Verbeke
IN SAMENWERKING MET MONEYTALK,
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier