Belg weer iets optimistischer

© belga

Het Belgisch consumentenvertrouwen is in oktober verder – licht – toegenomen. Daardoor klimt de indicator van de NBB tot het hoogste peil sinds de zomer van 2011.

Het consumentenvertrouwen gaat intussen al zeven maanden in stijgende lijn, blijkt uit de maandelijkse consumentenenquête van de Nationale Bank van België (NBB).

Het optimisme neemt in de eerste plaats toe wat de persoonlijke financiële situatie bertreft. Die deelindicator klom in oktober tot +3, het hoogste peil in jaren. De verwachting ten aanzien van het spaarvermogen bleef stabiel.

De chronische vrees voor toenemende werkloosheid bleek in oktober (38) ook wat getemperd na een dip in september (40). Een daling van de indicator wijst in dat geval op een gunstiger ontwikkeling.

Het relatief optisme geldt niet over de hele lijn, want de Belg heeft de algemene economische situatie in ons land vorige maand weer iets somberder ingeschat in vergelijking met de opvallende inhaalbeweging in september.

Indicator van het consumentenvertrouwen (tabel NBB)

2012oktober-17 november-24 december-252013januari-23 februari-17 maart-24 april-20 mei-19 juni-18 juli-16 augustus-12 september -7 oktober -6

(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content