Signalen voor uraniumprijs positief voor UPC

© PashaIgnatov (iStock)

Productieverlagingen, een sterke vraag en een verhoogde interesse van investeerders effenen de weg voor UPC. Toch is van optimisme nog geen sprake.

Uranium Participation Corp (UPC) noteert sinds mei 2005 op de beurs van Toronto. Het investeert in fysiek uranium om meerwaarden te creëren voor de aandeelhouders op de lange termijn. Het aandeel biedt de particuliere belegger een veilige manier om in te spelen op de evolutie van de uraniumprijs, zonder de operationele risico’s van het uitbaten van een mijn. Helaas viel het rendement de jongste jaren tegen door de jarenlange berenmarkt (dalende prijzen) in de sector sinds de kernramp in het Japanse Fukushima op 11 maart 2011. Die zware tegenslag drukte de spotprijs van 70 dollar per pond naar een dieptepunt van minder dan 20 dollar. De jaarlijkse beheerskosten bedragen 0,8 procent van de netto-actiefwaarde (NAV). Desondanks slaagde het schuldenvrije UPC er sinds 2008 in door goed getimede kapitaalverhogingen (elf sinds de beursgang) de hoeveelheid fysiek uranium per aandeel te verhogen met 2,5 procent.


Terugblik op 2018

De marktontwikkelingen in 2018 waren heel positief voor de toekomstige prijsevolutie van uranium. Na eerste aanzetten in 2017 is stevig het mes gezet in het aanbod. De marktleider, Cameco, sloot in januari McArthur River, de grootste uraniummijn ter wereld, eerst tijdelijk en daarna voor onbepaalde duur. Het Kazachse staatsbedrijf KazaAtomProm produceerde in 2017 al 10 procent minder en stelde voor de periode 2018 tot 2020 nog een daling met 20 procent voorop. Beide beslissingen deden de wereldproductie in 2018 naar schatting onder 135 miljoen pond zakken, tegenover een recordniveau van 161 miljoen in 2016.

De vraagzijde blijft er aantrekkelijk uitzien. In Japan zijn intussen negen reactoren weer opgestart, en in heel wat opkomende landen gaat de bouw van nieuwe reactoren onverminderd voort. Afhankelijk van het groeiscenario zal de vraag tegen 2040 jaarlijks met 1 tot 4 procent toenemen.

Een derde element was de forse toename van de investeerdersinteresse. De beursgang van Yellow Cake, een vergelijkbare speler als UPC, op de beurs van Londen was een succes. Het aandeel is sinds juli met 15 procent gestegen. Naast kleinere vergelijkbare initiatieven was er in oktober ook de succesvolle beursgang van 15 procent van KazaAtomProm in Londen. Het aandeel van de grootste wereldproducent steeg sindsdien tegen de markttrend in met 20 procent. UPC voerde in mei een kapitaalverhoging door om dicht bij de bodem uranium bij te kopen. De spotprijs herstelde van een dieptepunt omtrent 21 dollar in april naar 28,6 dollar.


Verwachtingen voor 2019

De activiteit op de spotmarkt zal hoog blijven. Cameco vangt het productieverlies van McArthur River op via aankopen op de sportmarkt (2 à 4 miljoen pond in 2018, oplopend tot 10 miljoen in 2019). Daarnaast verwachten we in de tweede jaarhelft een opleving van de activiteit op de contractmarkt. Het gros van de leveringen wordt via langetermijncontracten afgesproken. Voorlopig wachten de nutsbedrijven de uitkomst af van de vorig jaar ingediende petitie (sectie 232) ter ondersteuning van de Amerikaanse uraniumproductie. Cruciaal is dat de komende twee tot drie jaar heel wat dure contracten vervallen en de ongedekte vraag (zonder leveringscontract) fors toeneemt vanaf 2020. De uitspraak over sectie 232 volgt ten laatste in juli. KazaAtomProm zal de druk hoog houden, want het wil in 2019 nog 10 procent privatiseren.


Waarom een favoriet?

De structurele stijging van de vraag vereist structureel (veel) hogere uraniumprijzen. Algemeen wordt aangenomen dat minimaal 50 tot 60 dollar per pond noodzakelijk is om nieuwe projecten op te starten. De waardering van UPC fluctueerde de voorbije tien jaar tussen 25 procent onder en 25 procent boven de netto-actiefwaarde. Op dit moment bedraagt de korting 8 procent. Van optimisme is dus absoluut nog geen sprake. Het neerwaartse potentieel is zelfs in een negatief beursklimaat beperkt.Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 4,15 dollar

Ticker: U CN

ISIN-code: CA9170171057

Markt: Toronto

Beurskapitalisatie: 619 miljoen CAD

K/w 2018: 4,6

Verwachte k/w 2019: 4,8

Koersverschil 12 maanden: -2%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content