Sandstorm Gold: overname slecht onthaald

© REUTERS

Het aandeel van het Canadese goudroyalty- en streamingbedrijf Sandstorm Gold daalde de jongste weken met 25 procent. Dat is een gevolg van de overname van Mariana Resources.

Op 26 april werd de overname aangekondigd van Mariana Resources. Het gaat om een stevige transactie (167 miljoen pond), maar het is vooral een atypische overname van een exploratiebedrijf, waarvan het belangrijkste actief _ een 30 procentbelang in het Hot Maden-project _ zich in noordoost-Turkije bevindt.

Sandstorm had al een royalty van 2 procent op het zeer aantrekkelijke exploratieproject, dat in januari een sterke economische haalbaarheidsstudie afleverde en nog heel wat potentieel heeft. De eerste productie in Hot Maden is gepland vanaf 2021 en op kruissnelheid zal de productie van Sandstorm minstens verdubbelen, van 65.000 ounce goudequivalent in 2020 naar 135.000 ounce in 2022. De hoofdaandeelhouder van Hot Maden (70 procent) is Lidya Madencilik, een sterke lokale Turkse partner.

De markt reageerde wantrouwig omdat Sandstorm met deze transactie het landenrisico van de portefeuille verhoogt, maar vooral zich op het meer onzekere pad begeeft van de bouw van een nieuwe mijn. Om het ontwikkelingsrisico te verminderen is het de bedoeling later het 30 procentbelang in Hot Maden om te zetten in een streamingovereenkomst. Mariana Resources beschikt nog over drie minder ontwikkelde exploratiegebieden in Ivoorkust, Argentinië en Turkije, die zullen worden afgesplitst in een aparte vennootschap.

Sandstorm betaalt per aandeel Mariana Resources 28,75 pence cash (zo’n 55 miljoen dollar in totaal) en 0,2573 aandelen Sandstorm, of een forse premie van 84 procent. De aandeelhouders van Mariana Resources krijgen 19 procent van het kapitaal in handen, maar in ruil krijgen de Canadezen uitzicht op minstens een toekomstige productieverdubbeling.

Intussen presenteerde Sandstorm sterke cijfers over het eerste kwartaal. De productie steeg met 37 procent naar een record van 15.558 ounce goudequivalent. De omzettoename werd geholpen door een toename van de gerealiseerde goudprijs van 1176 dollar naar 1210 dollar per ounce (+2,7%) en bedroeg 40,3 procent, tot 18,8 miljoen dollar. De bedrijfskasstroom (ebitda) nam met 23,3 procent toe, van 9,7 miljoen naar 11,9 miljoen dollar, en de kaspositie met 10,6 miljoen tot 32 miljoen dollar. Sandstorm nam in het eerste kwartaal 10 miljoen op van de beschikbare kredietfaciliteit van 110 miljoen dollar en zette daarnaast 20 miljoen dollar schulden van Luna Gold om in aandelen Trek Mining. Dit bedrijf ontstond eerder dit jaar uit de fusie van JDL Gold en Luna Gold, en zal de in 2015 stilgelegde Aurizona-mijn in Brazilië _ op dat moment de balangrijkste producerende mijn voor Sandstorm _ vanaf eind 2018 weer opstarten. Sandstorm mikt dit jaar op een productie van 45.000 à 55.000 ounce goudequivalent.


Conclusie

Sandstorm Gold maakt met de overname van Mariana Resources een berekende gok. Enerzijds is er het toegenomen risico door de locatie en het grote gewicht van één mijn in de portefeuille. Anderzijds is dit mogelijk de deal die de ambitieuze Canadezen definitief doet uitgroeien tot een grote speler in de goudroyalty- en streamingsector. Het aandeel noteert na de terugval heel aantrekkelijk, maar we verhogen wel opnieuw het risicoprofiel (van ‘B’ naar ‘C’).


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: dollar

Markt: New York

Beurskapitalisatie: 535 miljoen dollar

K/w 2016: 21

Verwachte k/w 2017: 77

Koersverschil 12 maanden: -17%

Koersverschil sinds jaarbegin: -15%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content