Royal Dutch Shell is een blijver

Een logo van Shell bij een tankstation in Buenos Aires, Argentinië, 12 maart 2018. © Reuters

Royal Dutch Shell staat op heel wat favorietenlijstjes. Het aandeel staat slechts 10 procent onder de historische piek van 31,38 euro, die werd bereikt op 22 mei.

Toch is het aandeel, met een koers-winstverhouding van nog geen 12, niet te duur. Bovendien kunnen bezitters van de aandelen rekenen op een royaal dividendrendement van 5,6 procent.

De sfeer rond het aandeel zit duidelijk goed, maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat de koers snel en fors zal stijgen. We verwachten veeleer een geleidelijke evolutie. Ideaal voor het innemen van geschreven posities.


Geschreven call

Schrijf de call Royal Dutch december 2018 met uitoefenprijs 28,00 euro @ 1,00 euro

Bezitters van de aandelen kunnen met dat contract proberen wat extra rendement te halen. Als de aandelenkoers van Royal Dutch slechts matig beweegt of daalt, dan haalt u met die geschreven call 3,5 procent premie binnen. Dat is misschien niet veel, maar het gaat wel over drie maanden. Wilt u wat meer premie ontvangen, dan moet u calls schrijven met een langere looptijd, zoals de call juni 2019. Die brengt meteen 1,40 euro in het laatje. Maar u hebt dan wel een verbintenis van bijna een jaar. Dat is naar onze mening te lang. Als de opwaartse koersbeweging snel en fors is, dan moet u de aandelen wellicht leveren. U ontvangt dan 28 euro per aandeel en behoudt de premie van 1 euro. Daarna kunt u proberen de stukken terug te verwerven met korting door het schrijven van putopties.


Geschreven put

Schrijf de put Royal Dutch december 2018 met uitoefenprijs 30,00 euro @ 2,59 euro

De premie van 2,59 euro is mooi meegenomen voor wie dit contract schrijft. Als de beurskoers van het onderliggende aandeel stijgt tot boven 30 euro, dan behoudt u de premie, maar bekomt u uiteraard geen aandelen. Valt de aandelenkoers tegen 21 december aanstaande terug tot onder 30 euro, dan kunt u, in theorie, aangewezen worden om de aandelen te kopen tegen 30 euro. U betaalt dan in feite maar 27,41 euro, want de premie van 2,59 euro was al van u. In dat geval zou u weer van bovenaf kunnen beginnen en opnieuw calls schrijven.

We zouden het ook wat agressiever kunnen spelen door de put juni 2019 met uitoefenprijs 3,70 euro te schrijven. De premie is dan wel al fundamenteel (meer dan 10%). De looptijd van de optie is dan ook veel langer, maar niemand verbiedt ons de positie tussentijds te sluiten als de tijdswaarde voldoende uit de premie is gezakt.

Partner Content