Newmont Mining blinkt uit in de goudmijnsector

. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ondanks het stilgevallen herstel van de goudprijs boert Newmont Mining goed. De pijplijn is goed gevuld, net als de portemonnee van de groep.

Het herstel van de goudprijs zet voorlopig niet door en dat heeft gevolgen voor de goudmijnindustrie. Met een koersdaling van gemiddeld 4 procent was februari voor de goudmijnen de slechtste maand sinds september vorig jaar.

Newmont Mining houdt zich relatief sterk met een klim van 11 procent in de voorbije twaalf maanden, tegenover een verlies van 8 procent voor de Van Eck Vectors Gold Miners-index. De mijnen van de groep produceerden vorig jaar gezamenlijk 5,27 miljoen troy ounce goud. Dat was 8 procent meer dan een jaar eerder, maar Newmont moest vorig jaar wel nipt Barrick laten voorgaan, dat 5,32 miljoen troy ounce verzamelde. De beurswaarde van Newmont ligt wel de helft hoger dan die van Barrick.

Op korte termijn zal de productie stabiliseren. Newmont verwacht voor dit en volgend jaar een output tussen 4,9 en 5,4 miljoen troy ounce. Tussen 2020 en 2022 wordt gemiddeld op 4,6 miljoen tot 5,1 miljoen troy ounce gerekend maar dat is aan de voorzichtige kant. Newmont houdt geen rekening met de geplande uitbreidingen. Dit jaar wordt de Northwest Exodus in Nevada afgerond en er zijn ook uitbreidingen gepland in Zuid-Amerika, Afrika en Australië. Noord-Amerika en Australië zullen dit jaar instaan voor respectievelijk 41 en 31 procent van de groepsproductie. De bijdrage van Afrika en Zuid-Amerika is met 16 en 12 procent een stuk lager.

De productiekosten stegen vorig jaar gemiddeld met 1 procent naar 924 dollar per troy ounce. Die kosten stijgen wel, want het cijfer in het vierde kwartaal bedroeg 965 dollar, 5 procent meer dan een jaar eerder. Door hogere investeringen en lagere grades bij een aantal mijnen zullen de productiekost dit jaar klimmen naar 965 tot 1025 dollar. Vanaf 2019 zou er weer een daling zijn.

De aangepaste bedrijfswinst steeg vorig jaar met 12 procent naar 2,65 miljard dollar. Maar vooral de evolutie van de vrije kasstroom was indrukwekkend met een klim van ruim de helft in het vierde kwartaal naar 445 miljoen dollar. Over het volledige boekjaar steeg de vrije kasstroom zelfs met 88 procent naar bijna 1,5 miljard dollar. Newmont bouwde vorig jaar dan ook zijn schuld met 580 miljoen dollar af naar 4,07 miljard dollar. De eerstvolgende aflossing is pas in het vierde kwartaal van 2019 gepland.

Tegenover de schuld staat een cashpositie van 3,32 miljard dollar, wat de nettoschuld dus op 750 miljoen dollar brengt. Vier jaar geleden was dat nog 4,8 miljard dollar. De totale beschikbare liquiditeit, inclusief kredietlijnen, bedraagt nu 6,2 miljard dollar. Newmont heeft dus de handen vrij om transacties te doen, mocht het dat willen. Het management zegt geen druk te voelen om overnames te doen. De verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda bedraagt amper 0,3 en dat is in vergelijking met de sectorgenoten erg laag. Behalve voor de schuldafbouw was er dus ook ruimte voor een dividendverhoging. Het management beloofde een toename met minstens de helft en hield woord. Het kwartaaldividend wordt opgetrokken van 0,075 naar 0,14 dollar.

Conclusie

Newmont Mining presteert in moeilijke marktomstandigheden een stuk beter dan het sectorgemiddelde en daar zijn goede redenen voor. De groep beschikt over een goed gevulde pijplijn aan nieuwe projecten, wat in de mijnbouwsector een belangrijke troef is. Newmont is ook financieel kerngezond. Een tijdelijke toename van de productiekosten is de prijs die moet worden betaald voor de investeringen in nieuwe activa. De toekomst oogt rooskleurig, al is voor een duurzame koersstijging wel een hogere goudprijs nodig.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 38,28 dollar

Ticker: NEM US

ISIN-code: US6516391066

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 20,4 miljard dollar

K/w 2017: 27

Verwachte k/w 2018: 26,5

Koersverschil 12 maanden: +17%

Koersverschil sinds jaarbegin: +2%

Dividendrendement: 1,5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content