Matig derde kwartaal voor Gilead Sciences

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De markt reageerde ontgoocheld op het derdekwartaalrapport van Gilead Sciences. De samenwerking met Galapagos is strategisch belangrijk om opnieuw te groeien.

Het derdekwartaalrapport van Gilead Sciences bekoorde maar matig. De verkopen stegen met 1,1 procent tot 5,52 miljard dollar, maar tegenover het tweede kwartaal was er een terugval met 1,6 procent. Inclusief royalty’s steeg de groepsomzet met 0,1 procent tot 5,6 miljard dollar. Dat was nipt beter dan de verwachtingen. Na negen maanden steeg de omzet met 1,5 procent tot 16,57 miljard dollar.

Hiv blijft veruit de belangrijkste franchise. De omzet daaruit nam in het derde kwartaal toe met 13,5 procent tot 4,2 miljard dollar (+4% tegenover het tweede kwartaal). Het was het zesde opeenvolgende kwartaal met een dubbelcijferige groei. Het combinatiemiddel Biktarvy blijft sterk groeien en boekte 1,26 miljard dollar omzet. Na negen maanden staat de teller op 3,17 miljard dollar, tegenover nog 606 miljoen in 2018. Die sterke opmars gaat deels ten koste van de andere hiv-medicijnen van Gilead, maar het marktleiderschap blijft indrukwekkend. Het voorbije kwartaal startten 87 procent van de nieuwe patiënten een behandeling met een product van Gilead.

Een andere groeimotor zijn de preventieve hiv-remmers voor patiënten met een verhoogd risico op besmetting. In het derde kwartaal namen 224.000 patiënten in de Verenigde Staten die medicatie, een stijging met 24,4 procent tegenover vorig jaar, op een marktpotentieel van 1,1 miljoen patiënten. Op 3 oktober werd een tweede preventieve hiv-remmer van Gilead goedgekeurd (Descovy for PrEP).

De omzet van de hepatitis C-franchise blijft dalen. In het derde kwartaal was er een terugval met 25 procent tegenover vorig jaar, tot 674 miljoen dollar. Zonder eenmalige elementen was er een achteruitgang met 7 procent tegenover het tweede kwartaal. Voor behandelingen van de vetteleverziekte (NASH) is het na enkele klinische tegenvallers eind 2019 nog uitkijken naar de resultaten van de ATLAS fase IIb-studie. Daarvan zal de toekomstige strategie afhangen. NASH biedt een enorm potentieel, maar blijkt moeilijk te behandelen. Ook veel concurrenten boekten onlangs tegenvallende resultaten. Gilead kondigde op 28 oktober een nieuwe samenwerking aan om biomerkers te gebruiken die de vooruitgang van NASH en de eerste reactie tijdens klinische testen meten.

De belangrijkste tegenvaller in het kwartaalrapport was de omzet van 118 miljoen dollar in kankerimmunologie met het CAR-T-middel Yescarta, een stijging tegenover het derde kwartaal vorig jaar met 57 procent (75 miljoen), maar wel een lichte daling tegenover het tweede kwartaal (120 miljoen, -2%). De verwachtingen in celtherapie zijn hoog, maar het is duidelijk dat er meer tijd nodig is. In december worden nieuwe testresultaten gepresenteerd. Het nettoresultaat dook 1,17 miljard dollar in het rood na de mijlpaalbetaling van 3,92 miljard dollar voor de afronding van de samenwerkingsdeal met Galapagos. Alles zit op schema om een goedkeuring te krijgen voor het reumamiddel Filgotinib in de tweede helft van 2020 in de Verenigde Staten, Europa en Japan.

Gilead heeft zijn omzetverwachting op jaarbasis licht verhoogd van 21,6 à 22,1 miljard dollar tot 21,8 à 22,1 miljard. De hertekening van het management na de komst van CEO Daniel O’Day is afgerond met de benoeming van een nieuwe financieel en medisch directeur op 1 november, na de eerdere aanstelling van een nieuwe commercieel directeur en een aparte topman voor de afdeling celtherapie.


Conclusie

De markt reageerde ontgoocheld op het derdekwartaalrapport van Gilead. De samenwerking met Galapagos is strategisch belangrijk om opnieuw te groeien. De gezonde balans biedt 25 à 30 miljard dollar ruimte voor overnames. In afwachting blijft de waardering aantrekkelijk, tegen 9,6 keer de verwachte gezuiverde winst voor 2019.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 63,73 dollar

Ticker: GILD US

ISIN-Code: US3755581036

Markt: New York

Beurskapitalisatie: 80,7 miljard dollar

K/w 2018: 9,4

Verwachte k/w 2019: 9,6

Koersverschil 12 maanden: -11,5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +1,9%

Dividendrendement: 4,0%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content