Itau Unibanco Holding

De kwartaalcijfers van de Braziliaanse banktopper Itau Unibanco Holding vielen tegen. De malaise in het thuisland weegt op de waardering. Maar dat betekent dat u dit kwaliteitsaandeel tegen een historisch lage waardering kunt kopen.

Aangezien Brazilië de zwaarste recessie in veel decennia doormaakt, was het met een klein hartje uitkijken naar de kwartaalcijfers van Itau Unibanco Holding, de Braziliaanse – en zelfs Latijns-Amerikaanse – topper in de financiële sector, die noteert op NYSE onder de ticker ITUB. Die cijfers vielen toch wat tegen. Zo kunnen we er niet omheen dat de provisies voor slechte leningen in het eerste trimester met 31% op jaarbasis (+18,2% op kwartaalbasis) zijn toegenomen, tot 7,2 miljard Braziliaanse real (BRL), of ruim 2 miljard USD. Het management geeft ook aan voor het volledige jaar uit te gaan van een cijfer tot 25 miljard BRL (18,1 miljard BRL in 2015). Het uitgeleende bedrag zakte met 4,8%, meer dan verwacht. Deels daardoor zakte de rendabiliteit.

De toename van de inkomsten met 3,7% (van 24,9 miljard naar 25,9 miljard BRL) heeft zich vertaald in een afname met 9,9% van de recurrente winst (zonder uitzonderlijke elementen), van 5,8 naar 5,2 miljard BRL. Het gemiddelde rendement op het eigen vermogen (ROE) bedroeg voor de eerste drie maanden 19,9%. Dat is 400 basispunten (4%) lager dan het gemiddelde van 23,9% voor 2015 en zelfs 460 basispunten lager dan de 24,5% voor het eerste trimester 2015. Maar dat cijfer blijft beduidend hoger dan bij de meeste Europese en zeker Amerikaanse banken, waar de cijfers zich eerder tussen 5 en 15% situeren. Ook de kosten-inkomensratio van 43,0% scoort internationaal gezien erg hoog, al staat die ratio onder druk (47,0% voor 2014).

Met ruim 5000 vestigingen, bijna 95.000 werknemers, 350 miljard USD activa onder beheer en 46,5 miljard USD beurskapitalisatie is Itau Unibanco Holding top in Brazilië. Ze is dan ook een universele bank met twee onderdelen. Itau Unibanco staat voor het retailbankieren, verzekeringen, vermogensbeheer, terwijl Itau BBA staat voor het bedrijfs- en zakenbankieren. Ze is niet alleen top in kwantiteit, ook in kwaliteit, zoals de ratio’s hebben aangetoond.

Itau Unibanco Holding is een schoolvoorbeeld van een geslaagde fusie uit 2008. Unibanco startte al in 1924 door de Moreira Salles-familie en de doopvont van Itau stond er in 1944. Mede door een rist overnames kenden ze beiden apart een gestadige groei, tot de fusie in 2008. Intussen zijn ze uitgegroeid tot een van de grootse bankexperts van Latijns-Amerika. Sinds de fusie zijn de activa met gemiddeld 15,9% per jaar gestegen en het eigen vermogen met 12,7%. Dat groeicijfer zit er dit jaar uiteraard niet in. Het management mikt op een beperkte klim van de inkomsten (analistenconsensus +4%, maar gemiddelde analistenverwachting is wel 8% winstdaling).


Conclusie

De kwartaalcijfers waren niet echt een meevaller. Door de druk van de recessie en het grote gewicht (11%) in de Ibovespa-index weegt de malaise in het land op de waardering. Tegen 8,5 keer de verwachte winst voor 2016 kunt u dat kwaliteitsaandeel tegen een historisch erg lage waardering kopen. Het koersherstel zal geleidelijk verlopen, naarmate het negativisme rond Brazilië afneemt. Gericht op langetermijninvesteerders. Adviesverhoging. Blijft portefeuillekandidaat later dit jaar.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content