Het jaar van Galapagos

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Galapagos is in goeden doen en zijn klinische parcours verloopt vlot. Een overnamegerucht kan de koers naar grote hoogte stuwen. We gaan à la hausse.

Galapagos zit niet stil. Het biotechbedrijf breidt zijn klinische fibrose-programma uit. Het start een fase 2a-studie om GLPG1690 te testen als potentiële behandeling tegen systemische sclerose. Galapagos zal ook samenwerken met het Canadese Fibrocor Therapeutics op het gebied van longfibrose en andere indicaties. Dat is niet alles. Galapagos lanceert tevens een fase 1-studie met GLPG3312 tegen een nieuwe groep ontstekingsziekten. Die Toledo-compound kan een opvolger zijn van filgotinib.

Maar eerst is het met zijn allen uitkijken naar resultaten van de fase 3 FINCH-1- en FINCH-3-studies bij filgotinib. Die zijn nu het allerbelangrijkst.

De eerste weken van dit jaar verliepen erg vlot voor het aandeel Galapagos. De beurskoers steeg met 16 procent. Topman Onno Van de Stolpe wil het liefst onafhankelijk blijven. Hij voelt zich gesterkt, nu de investeerder Sands Capital een belang van 5,7 procent in Galapagos heeft verworven. Maar dat lijkt onvoldoende om een eventueel stevig bod van farmareus en filgotinib-partner Gilead Sciences af te kunnen houden. Mochten de overnamegeruchten sterker worden of het klinisch parcours vlekkeloos blijven, dan kan het snel gaan voor Galapagos. We mikken dus à la hausse.


Gekochte call

Koop de call september met uitoefenprijs 95,00 euro @ 13,00 euro

Calls op Galapagos zijn erg duur. Dat komt onder meer omdat de koers van het aandeel erg volatiel is. Een sprongetje richting 100 euro zit er zeker in. Dit contract zou in dat geval snel in waarde stijgen. Maar als een overnamegerucht opduikt, kan het veel hoger gaan. Als de weerstand rond 105 euro sneuvelt, dan is the sky the limit voor deze call.

Niets is echter zeker in deze materie en zeker niet in de sector van de biotechnologie. Mocht een overnamebod uitblijven of vallen de klinische resultaten toch nog tegen, dan kan de aandelenkoers snel terug naar af gaan. Er wacht pas een technische steun rond 75 euro. Aandeelhouders dekken zich daarom het best in tegen tegenvallend nieuws met een verkoopoptie.


Gekochte put

Koop de put juni met uitoefenprijs 80,00 euro @ 6,75 euro

Dit contract is uiteraard ver out of the money. De premie van 6,75 euro bestaat dus louter uit tijdswaarde. Zoals geweten, zakt die naarmate de tijd verstrijkt. Maar mocht Galapagos bepaalde verwachtingen niet of niet tijdig inlossen, dan kan de aandelenkoers fors zakken. De optiepremie zal dan sterk stijgen. Komt de inzinking er niet, dan lopen we het risico op verlies van de betaalde premie. Het is de prijs die je betaalt voor de verzekering tegen een koersdaling.

Partner Content