Elia investeert volop, zowel in het Belgische netwerk als in de Duitse netwerk dat onder de hoede valt van dochter 50Hertz.

Terwijl de Europese elektriciteitsbedrijven zwarte sneeuw zien, floreren de beheerders van de Europese hoogspanningsnetwerken. Terwijl wind- en zonne-energie de elektriciteitsprijzen onderuithalen, vragen ze grootschalige investeringen in het hoogspanningsnet. Niet alleen moet de opgewekte elektriciteit van de windparken op zee tot bij de eindklant kunnen worden getransporteerd, de Europese netwerken moeten ook beter met elkaar verbonden worden om voor een grotere bevoorradingszekerheid te zorgen bij een wispelturige groene stroomproductie.

Ook Elia investeert volop, zowel in het Belgische netwerk als in de Duitse netwerk dat onder de hoede valt van dochter 50Hertz. Vorig jaar investeerde Elia 353 miljoen EUR in België. In de periode 2016-2019 heeft Elia in België een investeringsprogramma van 2,2 miljard EUR. In Duitsland investeerde 50Hertz vorig jaar 902 miljoen EUR, en ook voor dit jaar staan voor 848 miljoen investeringen gepland. Voor de aandeelhouders van Elia is dat goed nieuws. De winst van Elia is wettelijk gereguleerd, met als basisregel dat de netbeheerder een billijke winst mag verdienen op de gedane investeringen. Ook in Duitsland moedigen de tarieven nieuwe investeringen aan. Hoe meer Elia dus investeert, hoe meer winst mag worden gemaakt. Die investeringen worden op dit moment gefinancierd met extra leningen, tegen een lage rentevoet, zodat de onderliggende winst per aandeel de volgende jaren verder kan stijgen. Op termijn kan een kapitaalverhoging echter niet worden uitgesloten.

De investeringen van de jongste jaren vertaalden zich al in de cijfers voor 2015. De onderliggende bedrijfswinst (ebit) steeg met 9,8% en de onderliggende nettowinst met 14,6%. De gerapporteerde nettowinst klom zelfs een kwart hoger, maar dat was te danken aan enkele eenmalige meevallers, vooral bij 50Hertz. Opvallend is dat niet alleen 50Hertz een sterk 2015 afleverde, maar dat ook het Belgische Elia Transmission de onderliggende winst met 17% zag stijgen. Dat is opvallend, omdat de winst in België ook afhankelijk is van de rente op 10-jarige Belgische overheidsobligaties. Hoe lager deze rente, hoe minder winst Elia mag maken. De verdere daling van de langetermijnrente kostte Elia Transmission vorig jaar 10,4 miljoen EUR, maar die tegenvaller werd ruimschoots goedgemaakt omdat Elia verouderde infrastructuur mocht vervangen, wat via tariefbepalingen 12 miljoen EUR extra opleverde. Elia zal echter niet elk jaar op deze manier de dalende rentevoeten kunnen opvangen.

Het regulerend kader blijft zeker gunstig tot in 2018, maar voor 2016 waarschuwt het bedrijf wel voor stijgende onderhoudskosten voor de Duitse netwerken op zee Opvallend is ook dat het dividend slechts met 1 cent wordt opgetrokken, tot 1,55 EUR per aandeel. Begrijpelijk, gezien de zware investeringsprogramma’s de volgende jaren.


Conclusie

Door de gestage koersstijging van de voorbije jaren is ook de waardering van het aandeel opgelopen. Beleggers betalen 15 keer de verwachte winst voor dit jaar en mogen rekenen op een brutodividendrendement van 3,6%. Dat is dankzij de aanhoudend lage rentevoeten nog altijd vrij aantrekkelijk. Als defensieve belegging blijft het aandeel aantrekkelijk. We halen het aandeel wel uit de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content