Compagnie des Alpes loopt weer in het vizier

.
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Compagnie des Alpes is in 1989 opgericht om ski-oorden te exploiteren. Intussen behoort de groep in de vrijetijdsector tot de top tien van de wereld.

De groep is de eigenaar van elf skigebieden, waaronder La Plagne, Tignes, Les Arcs, Méribel, Val d’Isère en Avoriaz. Ze heeft ook een minderheidsbelang in nog vier andere, waaronder Chamonix. Sinds 2001 baat Compagnie des Alpes ook pretparken uit. Intussen zijn het er twaalf, waarvan Compagnies des Alpes doorgaans de meerderheidsaandeelhouder is. Drie parken bevinden zich in ons land: Walibi Belgium, Aqualibi Belgium en Bellewaerde. In maart kwam daar het grootste Oostenrijkse pretpark, Familypark,bij. Dat draaide in 2018 een omzet van 9,1 miljoen euro, dankzij 716.000 bezoekers. De groep ontwikkelde de jongste jaren ook een derde poot: de Grévin-wassenbeeldenmusea.

Compagnie des Alpes kijkt ook steeds meer buiten Europa. Het meest prestigieuze project daarin is het Chinese Thaiwoo Ski Resort, een snow dome in de buurt van Sjanghai, waarvoor het samenwerkt met Fosun. De overdekte skipiste maakt deel uit van de Olympische Winterspelen in 2022, die in China worden georganiseerd.

China speelde een belangrijke rol in de sterke koersklim van Compagnie des Alpes in 2016 en 2017. Toen doken regelmatig geruchten op over interesse van een Chinese groep om in het kapitaal van de groep te treden. Maar die hield de boot af en ging op eigen kracht verder. Vooral in het eerste deel van dit decennium had de groep het knap lastig degelijke resultaten te publiceren. De jongste boekjaren is er beterschap.

In het boekjaar 2017-2018 (tot 30/9) was er 6,0 procent omzetgroei, tot 801,2 miljoen euro. Op vergelijkbare basis bleef de omzettoename wel beperkt tot 3,1 procent. Die trend trok de groep door in de eerste helft (oktober-maart) van het boekjaar 2018-2019, met een omzettoename van 2,8 procent op vergelijkbare basis tot 498,2 miljoen euro. Dat is de cruciale periode voor de bijdrage van de skigebieden. Die waren goed voor 77 procent van de omzet in deze periode. Daar zagen we een groei van 4,3 procent. De pretparken deden het een stuk minder goed met een 0,2 procent lagere omzet tot 93,1 miljoen euro.

De winstontwikkeling geeft een gemengd beeld. In het voorgaande boekjaar daalde de ebitda-marge (bedrijfskasstroom/omzet) met 20 basispunten (0,2%), van 27,4 naar 27,2 procent. Maar op basis van de vergelijkbare cijfers nam de ebitda-marge met 30 basispunten (0,3%) toe, van 27,6 naar 27,9 procent. Die trend zette niet door in de eerste helft van het lopende boekjaar. Op vergelijkbare basis steeg de ebitda maar met 1,1 procent tot 165,4 miljoen euro. Daardoor viel de ebitda-marge terug tot 33,2 procent. Traditioneel ligt de marge hoger in de exploitatie van skioorden dan in die van de pretparken. Ook de vrije kasstroom uit operaties viel met bijna 18 procent terug, tot 61,2 miljoen euro. Voor het volledige boekjaar richt de groep zich op een ebitda-marge van 36 tot 37 procent voor de skioorden (37,1% in het vorig boekjaar) en 27 à 28 procent voor de pretparken (27,0% in het vorig boekjaar).


Conclusie

Na een onderbreking van zowat twee jaar hernemen we de actieve opvolging van dit aandeel. De koers staat trouwens nog steeds in de buurt van het niveau van twee jaar geleden. Na de mindere koersperiode is het aandeel weer goedkoop gewaardeerd, tegen 11 de verwachte winst voor het lopende boekjaar, slechts 0,7 keer de boekwaarde en minder dan 5 keer de verhouding van de ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda). Voldoende elementen voor een positief advies.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 25,55 euro

Markt: Parijs

Ticker: CDA FP

Beurskapitalisatie: 625 miljoen euro

K,/w 2018: 12,5

Verwachte k/w 2019: 11

Koersverschil 12 maanden: -15%

Koersverschil sinds jaarbegin: +3%

Dividendrendement: 2,6%

Partner Content