Barrick Gold

Barrick Gold ging in het derde kwartaal verder op de ingeslagen weg met lagere kosten, hogere kasstromen en de afbouw van de schulden. Groei is voorlopig geen prioriteit. De recente correctie is een kans om bij te kopen.

Het aandeel van de Canadese goudproducent Barrick Gold noteerde deze zomer drie keer hoger dan begin 2016. Na de recente correctie is dat maar twee keer hoger meer. Barrick beschikt met 91,9 miljoen troy ounce over de grootste goudreserves ter wereld. Het heeft ook de laagste kostenstructuur van de hele sector. Barrick groeide het voorbije decennium door talrijke overnames uit tot de grootste goudproducent ter wereld. Het nadeel was de omvangrijke schuldpositie van bijna 13 miljard dollar die de groep als een strop om de nek hing.

De voorbije twee jaar stonden vooral in het teken van de sanering van de balans. In 2015 werd de schuld al met meer dan 3 miljard dollar afgebouwd, in hoofdzaak door de verkoop van activa. Dit jaar wordt op 2 miljard dollar gemikt. Na drie kwartalen in 2016 staat de teller al op 1,4 miljard dollar. Het grote verschil met vorig jaar is dat de schuldreductie nu via positieve kasstromen werd gegenereerd. De vrije kasstroom bedraagt na drie kwartalen al 1,13 miljard dollar, tegenover 471 miljoen dollar over heel 2015. Aan het einde van het derde kwartaal bedroeg de groepsschuld nog 8,54 miljard dollar. Dat cijfer zal nog verder worden gereduceerd tot 8 miljard dollar eind dit jaar. Daarvan moet tot 2019 maar 200 miljoen dollar worden terugbetaald. Barrick mikt tegen 2019 op hoogstens 5 miljard dollar.

Barrick wil focussen op de vijf kernactiva met de laagste kosten en heeft nog altijd een aantal mijnen in de etalage staan. Zo is er de participatie in de Kalgoorlie-mijn in Australië (50%), die het samen met Newmont Mining uitbaat. Volgens onbevestigde geruchten zou de Chinese mijngroep Minjar bereid zijn die te kopen voor 1,3 miljard dollar. Andere activa in de aanbieding zijn de Pascua-Lama- en de Veladero-mijn in Zuid-Amerika. Pascua-Lama, op de grens van Argentinië en Chili, is een van de grootste onontgonnen goudgebieden, met geschatte voorraden van 15,4 miljoen ounce goud en 674 miljoen ounce zilver. De kostprijs van Pascua-Lama wordt op 8,5 miljard dollar geschat. Het project werd enkele jaren terug in de koelkast gestopt wegens milieubezwaren. Ook Veladero in Argentinië ligt om die reden stil.

De mijnen van Barrick produceerden in het derde kwartaal gezamenlijk 1,38 miljoen ounce goud. Dat is flink minder dan in dezelfde periode een jaar eerder (toen 1,66 miljoen ounce). Het goede nieuws is dat de totale productiekosten daalden van 771 naar 704 dollar per ounce. Barrick verhoogde wel zijn eerdere productieprognose voor het volledige boekjaar naar 5,25 tot 5,55 miljoen troy ounce, tegenover 6,1 miljoen in 2015. De productiekosten zouden uitkomen tussen 740 en 775 dollar per ounce. Barrick wil dat cijfer tegen 2019 verder terugdringen tot maximaal 700 dollar. De aangepaste nettowinst lag met 278 miljoen dollar ruim dubbel zo hoog als een jaar geleden.

Barrick moet een evenwicht vinden tussen de afbouw van de schulden en de vrijwaring van de groei. Met Donlin en Cerro Casale zitten nog enkele mooie projecten in de pijplijn. Naast een cashpositie van 2,6 miljard dollar beschikt Barrick nog over een kredietfaciliteit van 4 miljard dollar.


Conclusie

Barrick Gold ging ook in het derde kwartaal verder op de ingeslagen weg met lagere kosten, hogere kasstromen en de afbouw van de schulden. Groei is voorlopig geen prioriteit. De afhankelijkheid van de goudprijs ligt natuurlijk wel hoog. We hoopten op een correctie en die is er ook gekomen. Daarvan kunt u profiteren om bij te kopen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 18,5 miljard dollar

K/w 2015: 24,5

Verwachte k/w 2016: 20

Koersverschil 12 maanden: +101%

Koersverschil sinds jaarbegin: +99%

Dividendrendement: 0,5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content