Asian Citrus

Opnieuw ontgoocheling

20,16 pence – 1D

We hoopten dat met het afsluiten van annus horribilis 2012-2013 ook een einde zou komen aan de aanhoudend negatieve berichtgeving bij Asian Citrus (ticker ACHL op de beurs van London, ISIN code BMG0620W1029). Helaas, de tradingupdate over de productie en de prijszetting van de wintersinaasappeloogst was opnieuw ontgoochelend. De Chinese producent verwacht een totale productie van 149.700 ton, tegenover 161.233 ton vorig jaar, een daling met 7,2%. Op de Hepu-plantage – 0,27 miljoen ton winter- en 0,98 miljoen zomersinaasappelbomen – daalt de winterproductie van 32.838 ton naar 26.300 ton. Die daling is het gevolg van het herbeplantingsprogramma, dat werd voltooid met het planten van 220.000 bananenbomen.

Minder verwacht is de daling van de productie op de jongere Xinfeng-plantage – 1,6 miljoen wintersinaasappelbomen – van 128.395 ton vorig jaar tot 123.400 ton. In 2011 bedroeg de productie op Xinfeng 126.701 ton. Het management verwijst naar het aanhoudend natte weer tussen april en augustus, waardoor Xinfeng voor het tweede opeenvolgende jaar achterblijft.

Nog teleurstellender vinden we de melding dat ook de verkoopprijzen zullen dalen. De Hepu-productie zal worden verkocht tegen prijzen die 3% lager liggen dan vorig jaar, maar voor Xinfeng bedraagt de daling zelfs 17%. Het bedrijf verwijst naar het grotere aanbod, maar belangrijker is het bericht dat sommige sinaasappelen uit de Jiangxi-provincie – waar Xinfeng gelegen is – zouden zijn behandeld met kleurstoffen. Hoewel Asian Citrus geen betrokken partij is, heeft dat nieuws fors gewogen op de prijsonderhandelingen. Een nieuwe tegenslag dus, waardoor de omzet en de winst in de sinaasappeldivisie dit boekjaar (afsluitdatum 30 juni) opnieuw lager zullen uitvallen dan in het vorige boekjaar.

Op bedrijfsniveau zakte de vergelijkbare winst in 2011-2012 met 36,5%, tot 399,6 miljoen Chinese renminbi (RMB; 0,33 RMB of 3,5 pence per aandeel). Het is nu afwachten in welke mate de zomersinaasappelbomen op de Hepu-plantage hersteld zullen zijn van de in het voorjaar opgelopen infectieziekte. Initieel werd gezegd dat de impact eenmalig zou zijn, maar nu wordt gesuggereerd dat er een blijvende impact is, onder meer omdat de getroffen bomen werden ingesnoeid.

Positief is wel de eerste beperkte oogst van 2000 ton dit voorjaar op de nieuwe Hunan-plantage. Eind 2013 zal Hunan zijn volgebouwd met 1,75 miljoen bomen: 1,05 miljoen zomersinaasappelbomen en 0,7 miljoen grapefruitbomen. Asian Citrus is de eerste speler in China die grapefruit teelt. De bomen hebben een vergelijkbare levenscyclus als sinaasappelbomen, met een eerste vrucht na vier jaar. De verkoopprijzen liggen veel hoger, momenteel 8000 RMB per ton, tegenover 4 à 6000 RMB per ton voor sinaasappelen.

Het management was na de jaarvergadering in november ontgoocheld, omdat twee resoluties werden verworpen die het management zouden toelaten om onbeperkt nieuwe aandelen uit te schrijven. Het bedrijf begrijpt dat het beter en proactiever moet communiceren. De benoeming van twee nieuwe, onafhankelijke bestuurders met een financiële achtergrond vinden we omwille van de corporate governance bemoedigend. Asian Citrus betaalt eind december een slotdividend van 0,05 RMB of 0,51 pence per aandeel. Het totale jaardividend voor het boekjaar 2012-2013 bedraagt 0,1 RMB of 1,05 pence per aandeel.

De verhoopte trendommekeer van het aandeel kwam er niet na de ontgoochelende tradingupdate. De koers viel zelfs terug tot net boven de nettocashpositie van 18 pence per aandeel. Hoewel het tijd zal vergen, geeft dat beleggers een nieuwe kans om heel goedkoop in te spelen op de stijgende langetermijnconsumptietrend in China. We behouden het advies ‘speculatief koopwaardig’ (rating 1D). Risicoprofiel D om het Chinese risicogehalte te beklemtonen.

Speculatief koopwaardig

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content