3,3 procent brutorente voor de staatsbon: waar kunt u dat best mee vergelijken?

BELGISCHE STAATSBON. De banken bereiden een offensief voor om de 22 miljard euro uit de staatsbons terug te winnen. © Getty
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

We kijken al weken reikhalzend uit naar de dag waarop de Belgische schatkist het rendement op de nieuwe éénjarige staatsbon aankondigt. Het is zover, maar maakt een coupon van 3,3 procent de staatsbon ook een interessante belegging.

Update. Deze banken reageerden na de bekendmaking van de coupon van de staatsbon

Argenta lanceert op 23 augustus termijnrekening op 1 jaar, die evenveel nettorente zal bieden als de staatsbon.

AXA Bank kondigt aan dat de klanten die niet online willen intekenen op de staatsbon tijdelijk een termijnrekening op 1 jaar met hetzelfde rendement voorgeschoteld krijgen.

Beobank liet aan de krant De Tijd weten dat het een termijnrekening met een looptijd van 1 jaar en een nettorente van 2,835 procent in de etalage zet. Volgens een medewerker van de bank zijn er minder administratieve verplichtingen gemoeid met een termijnrekening dan met een staatsbon en is het een manier om meer klanten te kunnen helpen op kortere tijd.

Deutsche Bank verhoogt op 22 augustus het nettorendement op termijnrekeningen voor bedragen vanaf 100.000 euro tot boven de rente van de staatsbon.

De Belgische staatsbon zal dus 3,3 procent bruto opbrengen. Met dank aan de fiscale gunst die de overheid ons verleent, een verminderd tarief van 15 in plaats van 30 procent belastingen, zullen we daarvan 2,805 procent op de rekening krijgen. Is dat veel of is dat weinig? Dat hangt af van uw perspectief.

Bent u spaarder?

De staatsbon biedt u meer rendement dan vergelijkbare spaarproducten. Een staatsbon kunt u het best vergelijken met een kasbon of een termijnrekening op één jaar. Volgens Spaargids.be waren de vijf hoogste rentevoeten op termijnrekeningen tot 22 augustus te vinden bij MeDirect (2,002% netto), Izola Bank Saver (1,96%), Aion Bank (1,96%), Santander Consumer Bank (1,925%) en vdk bank (1,61%).

De staatsbon op één jaar is expliciet ontworpen om de concurrentie met het klassieke spaarboekje aan te gaan. Ook die vergelijking doorstaat de staatsbon met verve. Voor de intresten op een spaarboekje geldt er overigens altijd een fiscaal gunstregime. Daardoor is bruto meteen ook netto, tenzij u meer dan 980 euro aan intresten opstrijkt. Boven dat plafond is er 15 procent roerende voorheffing van toepassing, net zoals dat het geval is bij de intresten op de staatsbon.

MeDirect Fidelity Sparen is het spaarboekje dat op dit moment het meeste opbrengt voor mensen die er vandaag geld opzetten en dat een jaar lang laten staan. De basisrente bedraagt 0,6 procent, die tikt vanaf dag één pro rata aan tot de dag dat u het geld weer van de rekening haalt. Het zou best kunnen dat die rente in de loop van het jaar nog wordt verhoogd – in theorie kan ze ook opnieuw verlaagd worden – en dan geldt die hogere rente voor de rest van het jaar. De getrouwheidspremie staat vandaag op 1,7 procent, die is pas verworven na één jaar en komt pas het daaropvolgende kwartaal op de rekening. Als we de basisrente en getrouwheidspremie optellen, komen we aan 2,3 procent.

Tijdelijke uitzonderingen op de regel!

Update. Vanaf 23 augustus ziet de top met best renderende termijnrekeningen er enigszins anders uit. Vlak nadat minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (cd&v) de coupon voor de staatsbon had bekend gemaakt op Radio 1, kondigde Argenta een nieuwe eenjarige termijnrekening aan, met een brutorente van maar liefst 4,01 procent. Argenta moet zijn tenen uitkuisen om de klanten een even hoog nettorendement (2,81%) als de staatsbon te kunnen bieden, want hierop is wel 30 procent belasting verschuldigd.

Normaal biedt Argenta enkel termijnrekeningen op 3, 4 en 5 jaar aan. De rendementen voor die looptijden worden ook verhoogd, naar respectievelijk 2,52 procent netto, 1,86 en 1,89 procent netto. Argenta was een grote afwezige in de lijst met banken die de staatsbons zouden verdelen. “Klanten kunnen bij onze kantoren terecht voor advies over en de aankoop van termijndeposito’s. Wij verwijzen onze klanten die alsnog willen intekenen op de staatsbon door naar het Federaal Agentschap van de Schuld”, klinkt het.

Argenta is niet de enige bank die ongerust is dat de spaarders zullen weglopen. AXA Bank ziet zich genoodzaakt om tijdelijk een termijnrekening op één jaar met hetzelfde rendement als de staatsbon aan te bieden. Maar het is een soort laatste redmiddel. “De klanten van AXA Bank kunnen online intekenen op de staatsbons, via onze partner Leleux Associated Brokers, maar dus niet in de kantoren”, legt een woordvoerder uit. “We willen voor alle klanten een gelijkaardige beleggingsoplossing. Ook voor de klanten die niet online beleggen. Vandaar.”

Deutsche Bank – dat wel staatbons verkoopt – trok de rente op termijnrekeningen voor grote bedragen stevig op. Bij Argenta wordt er geen expliciete houdbaarheidsdatum op de hogere rente gekleefd, maar bij AXA Bank en Deutsche Bank dus wel. Enkel wie tussen nu en 1 september een termijnrekening opent bij Deutsche Bank, krijgt op een looptijd van 6 maanden 2,84 procent netto en op een looptijd van 12 maanden 2,87 procent netto.

Deutsche Bank reserveert die hoge rente heel openlijk voor mensen die meer dan 100.000 euro op een termijnrekening zetten. Andere banken bieden allicht stiekem hogere rentes aan de rijke klanten, die om hogere rentes komen vragen in de kantoren.

Bent u belegger?

De staatsbon biedt u mogelijk minder rendement dan vergelijkbare beleggingsproducten. De eenjarige staatsbon is namelijk te vergelijken met Belgische overheidsobligaties die nog ongeveer een jaar lopen of zelfs met overheidsobligaties van andere landen zoals Duitsland. Vooral obligaties die zijn uitgegeven toen de rente op nul zat of zelfs onder nul kunnen vandaag interessant zijn voor beleggers. Beleggers kunnen die obligaties vandaag kopen op de beurs, via hun bank of broker, tegen een prijs die lager ligt dan het bedrag dat ze op vervaldag terugkrijgen. Die obligaties noteren ‘onder pari’, zoals dat heet in het jargon.

Het verschil tussen de aan- en de verkoopprijs van een obligatie is in ons land belastingvrij. Het is enkel de rente of de inkomsten die belast worden aan 30 procent. Niet de meerwaarde die beleggers met obligaties kunnen boeken. Behalve overheidsobligaties zijn er ook bedrijfsobligaties te vinden, die meer opbrengen dan de staatsbons. Mogelijk betalen beleggers wel taks op beursverrichtingen (TOB) wanneer ze obligaties kopen en verkopen. Ze moeten ook rekening houden met de kosten die banken aanrekenen.

Wanneer mensen inschrijven op de staatsbon komt er geen beurstaks aan te pas. Het Agentschap van de Schuld rekent ook geen andere kosten aan.

Nog leuk om te weten:

ABN AMRO Private Banking biedt naar eigen zeggen de staatsbon enkel op vraag van de klanten aan. “Wij zien dat er betere alternatieven voorhanden zijn. Denk bijvoorbeeld aan Duits staatspapier”, reageerde de bank tijdens een rondvraag van Trends.

Goldwasser Exchange, een beurshuis gespecialiseerd in obligaties, stuurde een mail naar de klanten waarin twee obligaties in de kijker werden geplaats. Bovenaan: “Een jaarlijks nettorendement van 3,10% voor de obligatie van Duitsland 0% 18/10/2024”. Onderaan: “Een nettorendement van 2,81% voor de nieuwe Staatsbons”.

Lees ook:

Partner Content