In welke gemeenten betaalt u de meeste belastingen?

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Binnenkort krijgen we opnieuw onze belastingbrief in de brievenbus. Een deel van die personenbelastingen komt op de rekening van de gemeenten terecht. Voorts innen zij een deel van de onroerende voorheffing. Maar waar betaalt u het meest?

De gemeenten zijn vrij om te bepalen hoeveel aanvullende personenbelastingen ze innen en hoeveel opcentiemen zij nemen op de onroerende voorheffing. Cijfers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) leren dat die tarieven sterk verschillen per gemeente. Zo moeten de inwoners in de Panne, Knokke-Heist en Koksijde geen aanvullende personenbelasting betalen, terwijl die in Heuvelland oploopt tot 8,7 procent en in Mesen zelfs tot 9 procent.

In welke gemeenten betaalt u de meeste belastingen?
© MoneyTalk (bron: VVSG)

Uit een eerder onderzoek van VVSG bleek al dat vijftien gemeenten dit jaar de aanvullende personenbelasting hebben verlaagd. Onder meer de inwoners van Heuvelland kunnen wat meer geld opzijzetten. In 2015 rekende de gemeente nog een tarief aan van 9 procent.

Onroerende voorheffing

Zaventem en Sint-Martens-Latem heffen dan weer het minste opcentiemen op de onroerende voorheffing. Zij vragen 750 opcentiemen. In Alveringem en Spiere-Helkijn lopen die op tot respectievelijk 2250 en 2200 opcentiemen.

Via het belastingportaal Vlaanderen kunt u berekenen hoeveel belastingen u moet betalen. Een test met die toepassing leert dat een eigenaar (zonder kinderen) van een woning met kadastraal inkomen van 900 euro in Zaventem 456,25 euro onroerende voorheffing betaalt. Daarvan int de gemeente 298,50 euro. In Alveringem betaalt diezelfde eigenaar 1044 euro, waarvan 868 euro voor de gemeente.

Hogere opcentiemen betekenen bovendien niet altijd dat u meer moet betalen dan in een gemeente die lagere opcentiemen heft. De onroerende voorheffing wordt namelijk berekend op basis van het kadastraal inkomen. En die kan lager zijn in gemeente met hogere opcentiemen.

In welke gemeenten betaalt u de meeste belastingen?
© MoneyTalk (bron: VVSG)

Berekeningen van De Tijd leren dat wanneer we rekening houden met beide belastingen de belastingfactuur voor een modaal gezin het hoogste is in Mesen. Hetzelfde gezin is in Knokke-Heist de minste belastingen verschuldigd aan de gemeente. Volgens de krant bedraagt de lokale belasting voor het gemiddelde Vlaamse gezin 2.130 euro.

Op de site van VVSG kan je de opcentiemen en de aanvullende personenbelasting per gemeente raadplegen. Opcentiemen en de aanvullende personenbelasting zeggen bovendien niet alles over de belastingdruk per gemeente. De cijfers van VVSG houden onder meer geen rekening met de gemeentelijke milieubelastingen of belastingen op tweede verblijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content