Almaar meer Belgen zetten fiscus buitenspel door goed doel op te nemen in successieplanning
Tussen 2011 en 2015 is het bedrag aan erfenissen voor goede doelen in Vlaanderen bijna verdubbeld. Met dank aan het duo-legaat.
Het duo-legaat is een manier van successieplanning om de hoge successierechten te ontwijken die verschuldigd zijn als de erflater iemand is die geen directe familie is, zoals een nicht of een vriend. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.
Verdubbeling
Testament.be vertegenwoordigt zo’n 120 goede doelen, gaande van Amnesty International tot Erfgoed Vlaanderen en een aantal universiteiten. En met succes, zo kan afgeleid worden uit de erfrechten die de goede doelen betaald hebben op de erfenissen die ze gekregen hebben.
Terwijl in 2011 het bedrag aan successierechten of erfbelasting dat die goede doelen betaalden, nog maar 8 miljoen euro bedroeg, was dat in 2015 al opgelopen tot 15,7 miljoen euro, blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg bij Begrotingsminister Annemie Turtelboom (Open Vld).
Legale belastingontwijking
Dat is ook organisaties zoals Kom op Tegen Kanker niet ontgaan. In een brochure promoot de ngo schenkingen aan goede doelen met slogans zoals “Alle partijen winnen dus, behalve de fiscus”. Het merendeel van de goede doelen prijst het duo-legaat aan op hun site. Kom op Tegen Kanker ziet daar ook geen graten in. “Voorwaarde is wel dat een voldoende groot bedrag naar de organisatie gaat”, zegt de directeur van de ngo, Marc Michils in de krant. Hij vindt niet dat zijn organisatie geld ontrekt aan de gemeenschap. “De efficiëntie wat wij met het geld doen is heel groot. Wij creëren een maatschappelijke meerwaarde”, klinkt het.
Marnix Puype, woordvoerder van Testament.be bevestigt in De Standaard dat het duo-legaat een vorm van belastingontwijking is. “Als je ziet hoe hoog de erfbelasting is die je aan een familielid moet betalen, is dat een echte aanslag”, zegt hij. Wie geen directe familie is, betaalt op de eerste schijf tot 75.000 euro al 45 procent belastingen. Wie tussen 75.000 en 125.000 euro erft betaalt 55 procent. Voor bedragen boven 125.000 euro loopt de erfbelasting op tot 65 procent. Ook broers en zussen betalen 65 procent belastingen op 125.000 euro. Dat leren de cijfers van de Vlaamse belastingdienst. In Wallonië en Brussel lopen die belastingen zelfs op tot 70 procent.
Goede doelen betalen in Vlaanderen slechts 8 procent (vlak tarief) successierechten. In Wallonië is dat 7 procent en in Brussel 12,5 procent. Zij betalen op hun beurt een deel uit aan de erfgenamen en betalen daar zelf de (verlaagde) successierechten op. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier