4 tips voor een zorgeloze vakantie
Juli en augustus zijn de traditionele maanden waarin u toe bent aan een verdiende vakantie. Hoe zorgt u er voor dat deze vakantie zo goed mogelijk verloopt?
Ga goed verzekerd op reis
Een ongeval of ziekte op reis kan uw vakantie grondig verpesten. Gelukkig kunt u zich hiertegen verzekeren.
U hebt een zekere basisdekking via uw ziekenfonds, kredietkaart, autoverzekering of pechverhelpingsdienst. Er is echter geen sprake van een volledige dekking tegen alle mogelijke problemen op reis. Deze worden wel verholpen als u een specifieke verzekering reisbijstand heeft. Daarvoor zijn er enorm veel mogelijkheden. Als we kijken naar de polissen van verzekeraars die gespecialiseerd zijn in reisbijstandsverzekeringen (onder andere Europ Assistance, de Europese, Elvia Assistance), dan zien we dat ze voor vergelijkbare premies ruime waarborgen geven. De prijs die u voor een verzekering reisbijstand betaalt, verschilt naargelang u kiest voor een tijdelijk contract _ dus voor de duur van uw reis _, dan wel voor een jaarcontract. Gaat u meer dan één keer per jaar met de familie op reis _ bv. in de winter en in de zomer – dan bent u goedkoper af als u een jaarcontract kiest in plaats van telkens een tijdelijk contract.
Betaal veilig op reis
Neem op reis altijd wat cash mee voor de kleine aankopen. Binnen de eurozone is dat eenvoudig. Gaat u elders, dan moet u geld wisselen. De wisselkoers verandert elke dag en verschilt van bank tot bank. Bestel uw deviezen minstens een week op voorhand bij uw bank. Vraag naar relatief kleine coupures, zodat u geen problemen krijgt met wisselgeld. Let buiten de eurozone ook goed op wanneer u wisselgeld terugkrijgt. Een vergissing is snel gebeurd. Bekijk daarom op voorhand de verschillende muntcoupures van uw vakantieland, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Een kredietkaart is erg handig op reis. In Europa worden MasterCard en Visa bijna overal geaccepteerd. Bovendien kunt u er aan geldautomaten in België en in het buitenland geld mee afhalen. Er bestaan verschillende types met elk een andere gebruikslijn. Kijk dus op voorhand even na of uw maandelijkse uitgavenlimiet volstaat om uw reisplannen te bekostigen. Laat indien nodig de limiet (tijdelijk) verhogen. Check ook of de geldigheidsdatum niet vervalt tijdens uw reis. En, als u de kaart maar heel sporadisch gebruikt, kent u dan uw pincode nog? Via de de websites www.mastercard.com/atmlocator en www.visa.com/atmlocator kunt u nu al zien waar u met uw kredietkaart geld kunt afhalen op uw reisbestemming.
Uw debetkaart, beter gekend als de Bancontactkaart, is in principe uitgerust met een Maestro-functie, herkenbaar aan het Maestro-logo op de kaart. Die functie laat u toe om in het buitenland cashgeld uit geldautomaten te halen en betalingen te doen aan betaalterminals in winkels en benzinestations. Let ook op de kosten als u geld uit de muur haalt met uw debetkaart. Als u dit doet binnen de eurozone, dan mag dat in principe niet meer kosten dan in eigen land. Buiten de eurozone ligt dat anders, want daar spelen de wisselkoers en de commissie erop mee, afhankelijk van de bank.
Vraag tijdig een internationaal paspoort aan
Voor reizen buiten de Europese Unie, hebt u niet voldoende aan uw Belgische identiteitskaart. U moet zich dan op voorhand een internationaal paspoort aanschaffen. Daarvoor moet u langsgaan op de bevolkingsdienst van uw gemeente, in het bezit van twee recente pasfoto’s en van uw identiteitskaart en/of vervallen internationaal paspoort. Ga op tijd langs. Het duurt immers een kleine twee weken om een internationaal paspoort te maken. U betaalt hiervoor 70 à 80 euro (afhankelijk van gemeente tot gemeente). Komt u toch in tijdsnood, dan kunt u gebruik maken van de ‘versnelde procedure’. In dat geval wordt het paspoort aangemaakt binnen de 24 uren. Let wel, een versnelde procedure kost u 240 euro. Een internationaal paspoort is sowieso slechts 5 jaar geldig. Zorg er tenslotte voor dat de geldigheidsduur van uw paspoort de datum van de terugreis overschrijdt.
Neem een kopie van uw reisdocumenten mee
U gaat natuurlijk op reis met een aantal belangrijke documenten zoals uw identiteitskaart, rijbewijs, internationaal paspoort, (vliegtuig)tickets, verzekeringspapieren,… Het is een goed idee om van deze documenten een kopie te maken en deze mee op reis te nemen. Neem ook de reservesleutel van uw auto mee als u met de auto op reis gaat en bewaar deze op een andere plaats dan uw originele autosleutel. Laat uw verblijfadres en telefoonnummers na bij vrienden of familieleden die thuis blijven. Op die manier weet het thuisfront u steeds te vinden als zij u nodig hebben. Om inbraken tijdens uw verlof bij u thuis te vermijden, geeft u uw woning best geen ‘verlaten’ indruk. Laat bijvoorbeeld speelgoed in de tuin liggen en laat zeker iemand dagelijks de brievenbus lichten. Ook een wagen op de oprit of in het zicht, is een oplossing. Wilt u meer zekerheid, dan kunt u via de lokale politie woontoezicht regelen.
Johan Steenackers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier