5 redenen waarom de gasprijs toch daalt met winter in het verschiet

© APP/NurPhoto via Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

De gasprijs daalt al enkele dagen. De prijs daalde donderdag met 1 procent tot 36,92 euro per megawattuur, voor leveringen in oktober. Een hoge elektriciteitsproductie en de gevulde Europese gasvoorraden liggen daarvoor aan de basis, maar er is ook onzekerheid.

Met de herfst en winter die eraan komen, voorspellen analisten al maandenlang stijgende gasprijzen. Vanaf juni is die prijsstijging ingezet. Het hoogtepunt kwam er op 22 augustus in de Nederlandse Title Transfer Facility (TTF), een handelsplaats voor gas. Sindsdien zette de prijs een dalende beweging in. De prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde donderdagochtend met 1 procent tot 36,92 euro per megawattuur, voor leveringen in oktober. De gasprijs voor leveringen in november zakte met 1,7 procent tot bijna 42,50 euro per megawattuur. Bij de Britse tegenhanger van de TTF is een vergelijkbare trend zichtbaar.

Bloomberg wijst meerdere oorzaken aan. De eerste is de nazomer in Europa, die voor hoge temperatuurgemiddelden zorgt. Voorts draait de elektriciteitsproductie op volle toeren. Er is een sterke noordwestenwind die de windturbines aan het werk zet, en in Frankrijk raakte bekend dat de kerncentrales meer energie zullen opwekken dan verwacht.

Een derde belangrijk aspect is de Europese gasvoorraad die 94 procent van zijn capaciteit heeft bereikt, volgens gegevens van Gas Infrastructure Europe. Dat is hoger dan gemiddeld rond deze tijd van het jaar. Als Europa dan toch met leveringen in de problemen zou komen, heeft het een stevige buffer klaar.

Stakingen en Noorse leveringen

Tegelijk is er positief heerst er optimisme over een factor die al enkele weken voor onzekerheid zorgt op de gasmarkt. Er is hoop dat de staking bij productiefaciliteiten voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië nog deze week, voor vrijdag, zal worden beëindigd. Het Amerikaanse Chevron, de eigenaar van de Australische fabrieken, en de vakbonden zijn dicht bij een bemiddelde overeenkomst. De Australische fabrieksarbeiders legden op vrijdag 8 september het werk neer om meer loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen.

Ook het langdurig onderhoud in Noorwegen stuwde de gasprijs in de afgelopen weken. Door werkzaamheden aan het grote Troll-gasveld voor de Noorse kust werd de export van aardgas verminderd. Noorwegen is door de oorlog in Oekraïne de grootste gasleverancier van Europa geworden. Volgens netwerkbeheerder Gassco herstelt de Noorse gastoevoer zich nu weer doordat het gasveld na herhaalde vertragingen geleidelijk weer in gebruik wordt genomen.

De voorbije weken is er sociale onrust ontstaan bij de Australische lng-productiefaciliteiten van Chrevron. Hoewel Europa maar weinig vloeibaar gas in Australië koopt, is die fabriek goed voor ongeveer 7 procent van de wereldwijde lng-voorziening. Als de arbeiders nog vaker het werk neerleggen, kunnen de gasprijzen de hoogte ingaan. Op 22 september staat bij Chevron een sociaal overleg gepland.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content