Zorgen over Spaanse banksector nemen hand over hand toe

Alsof de problemen met de vorming van een Griekse regering nog niet erg genoeg zijn, nemen ook de zorgen over de Spaanse banksector hand over hand toe. Gisteren was er al het ontslag van Rodrigo Rata, de topman van Bankia. De kans bestaat dat Bankia genationaliseerd zal moeten worden.

Tot voor kort hield de Spaanse regering vol dat de banken het op eigen houtje zouden redden, maar nu wordt er al openlijk gesproken over een reddingsplan van de bankensector. De kans is namelijk groot dat nog andere banken de hand boven het hoofd zal moeten worden gehouden.

Kathleen Brooks, research director bij Forex.com, is van mening dat een reddingsplan voor de bankensector al in de obligatiekoersen verrekend zit. Vandaag doorbraak de rente op de 10-jarige staatsobligatie tot boven het cruciale niveau van 6% en een verdere stijging lijkt waarschijnlijk.

Hoeveel geld hebben de Spaanse banken nodig?

De vraag is hoeveel extra geld de Spaanse banken nodig hebben. Volgens Reuters zouden de banken nog eens 35 miljard euro aan de kant moeten zetten als provisies voor probleemkredieten. Dat bedrag komt boven de 54 miljard euro waar aanvankelijk van was uitgegaan. Morgan Stanley gaat echter van een lager bedrag uit.

Vandaag is de verzekeringspremie voor Spaanse staatsobligaties opgelopen tot 512 basispunten, of niet zo veel meer verwijderd van het recordniveau van 520 basispunten. Dat betekent dat het 512.000 dollar per jaar komst om 10 miljoen dollar aan Spaanse staatsobligaties te verzekeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content