Zilver interessanter vanuit beleggingsstandpunt dan goud

Hoewel goud het meest in de belangstelling blijft staan, lijkt zilver momenteel interessanter vanuit beleggingsstandpunt. Er zijn inderdaad een paar factoren die voor het goud pleiten.

Op de eerste plaats heeft zilver veel meer toepassingen dan goud, ongeveer 55% van de totale productie is voor de industrie bestemd. Onder andere in de elektronica (plasma display schermen en printed circuit boards onder andere) wordt veel zilver gebruikt.

Daarnaast kan zilver worden gebruikt voor de bestrijding van bacteriën en infecties, evenals voor zonne-energie. De economie van de groeilanden zit volop in de lift en dat zal de consumptie van zilver nog doen toenemen.

Historisch gezien is zilver goedkoop, zeker wanneer het met het goud wordt vergeleken. Het goud noteert momenteel veel hoger dan de long-term ratio of 16 keer de zilverprijs.

Daarnaast noteert de zilverprijs ongeveer 70% onder de piekprijs die begin 1980 werd bereikt, maar ook onder de piek op 21 dollar per troy ounce die dateert van 2008.

De aanvoer van zilver gaat in de komende jaren kleiner worden. Volgens een studie uitgevoerd door de United States Geological Survey is zilver op lange termijn twee keer zo zeldzaam als goud, dit om de eenvoudige reden dat het niet wordt gerecycleerd in dezelfde mate als dat met goud gebeurt.

Aan de huidige consumptieratio zou al het bestaande zilver in de wereld over een periode van 25 jaar opgebruikt zijn. Er zijn verschillende manieren waarop in zilver kan worden belegd, waaronder ook ETF’s of beursgenoteerde beleggingsfondsen.

Dit zijn enkele van die fondsen:

*iShares Silver Trust (SLV)

* The PowerShares DB Silver Fund (DBS)

* The ProShares Ultra Silver (AGQ)

* Global X Silver Miners ETF (SIL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content