Wereldwijde schuldenlast bedraagt 200.000 miljard dollar

Regelmatig wordt de stelling geponeerd dat de wereld aan schulden ten onder dreigt te gaan. Die stelling lijkt niet helemaal onterecht wanneer het totale bedrag aan schulden dat wereldwijd uitstaat onder ogen wordt genomen. Dat bedrag heeft namelijk een hallucinant niveau bereikt.

Over de afgelopen 10 jaar is het schuldenniveau opgelopen tot 200.000 miljard dollar, rekening gehouden met zowel overheden, gezinnen als bedrijven.

In 2002 bedroegen de gezamenlijke schulden nog maar 80.000 miljard dollar. Op 10 jaar tijd zijn de schulden jaarlijks met 11% toegenomen.

250% schulden ten opzichte van BBP betekent oorlog

De schulden zijn veel sneller gegroeid dan de groei van de bevolking en die van het BBP, want daar bedroegen de groeicijfers respectievelijk slechts 1,20% en 3,80%. Anderzijds hebben de centrale banken over een periode van 10 jaar hun balansen op jaarbasis met 16% verlengd.

Het ziet er naar uit dat er een kritische grens is bereikt. 250% schulden ten opzichte van het BBP betekent oorlog, zo wijst de geschiedenis uit.

Of deze geschiedenis zich opnieuw zal herhalen, zal de toekomst moeten uitwijzen. Dat de wereld op een vulkaan leeft, staat echter buiten kijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content