Geen bescherming meer

We zijn van oordeel dat we voor de komende drie tot zes maanden geen bescherming meer nodig hebben. De tracker Lyxor Eurostoxx50 Short verdwijnt uit de voorbeeldportefeuille.

We zijn van oordeel dat we voor de komende drie tot zes maanden geen bescherming meer nodig hebben. De tracker Lyxor Eurostoxx50 Short verdwijnt minstens voor een aantal maanden uit de voorbeeldportefeuille, maar zal ongetwijfeld nog wel eens terugkeren.


MDxHealth: forse groei

De omzet van het Belgische diagnosticabedrijf MDxHealth (MDxH) steeg in het tweede kwartaal met 63%, tot 6,3 miljoen USD. De omzet afkomstig van de verkoop van ConfirmMDx voor prostaatkanker in de Verenigde Staten klom zelfs met 79%, tot 5,6 miljoen USD. Na zes maanden is er een omzettoename met 65%, van 7,9 miljoen tot 12,9 miljoen USD. Voor ConfirmMDx bedroeg de stijging 56%, van 6,9 miljoen tot 10,8 miljoen USD. De overige omzet (2,1 miljoen USD) is grotendeels afkomstig van royalty’s en mijlpaalbetalingen op de toenemende verkoop van Cologuard, een op de stoelgang gebaseerde innovatieve darmkankertest van Exact Sciences.

De opname van ConfirmMDx in de National Comprehensive Cancer Network-richtlijnen (NCCN) in maart effende in de eerste jaarhelft het pad voor tien nieuwe verzekeringscontracten (eind vorig jaar stond de teller op 35, waarvan er negentien zijn afgesloten in 2015). In augustus volgde een contract met Cigna, een van de vijf grootste verzekeringsmaatschappijen in de Verenigde Staten. MDxH lanceerde eind 2015 SelectMDx voor prostaatkanker, een urinetest met 98% accuraatheid en een marktpotentieel van 0,5 miljard USD. SelectMDx werd intussen bij meer dan 1000 patiënten gebruikt, wat een eerste, bescheiden omzetbijdrage opleverde (minder dan 1%), en er werden al zes verzekeringscontracten afgesloten. In de tweede jaarhelft komt met AssureMDx een derde test op de markt in de Verenigde Staten, een op urine gebaseerde blaaskankertest met 99% accuraatheid en 250 miljoen USD marktpotentieel.

Niet alleen de omzet, ook de kosten zijn fors gestegen, met 52%, tot 16 miljoen USD. Hierdoor klom het nettoverlies van 5,5 naar 7,6 miljoen USD (in het tweede kwartaal van 3 naar 4,2 miljoen USD). De voorzichtige verwachte omzetgroei van 30 à 50% op jaarbasis (23 à 26,5 miljoen USD) werd bevestigd, alsook een verbetering van de bedrijfskasstroom (ebitda; -13,4 miljoen USD in 2015; in het eerste semester gedaald van -5,3 miljoen naar -6,7 miljoen USD). De cashburn bedraagt na zes maanden 11,6 miljoen USD (8,3 miljoen USD in dezelfde periode vorig jaar) waardoor de kaspositie slonk naar 20,1 miljoen USD.

MDxH verwacht winstgevend te zijn vanaf eind 2017. We gaan ervan uit dat MDxHealth die periode zonder kapitaalverhoging kan overbruggen. We bevestigen het koopadvies (rating 1C).


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Basiswaarden en trackers

iShares MSCI Emerging Markets ETF: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; tracker op het herstel van de opkomende markten na jarenlange ondermaatse beursprestatie (update)

iShares MSCI Japan EUR hedged ETF: tracker om in te spelen op verwacht herstel van de Japanse beurs


Bescherming

Lyxor ETF Eurostoxx50 Short: de bescherming van resterende Europese aandelenposities wordt verder afgebouwd, nu de vooruitzichten voor de Europese beurzen zijn verbeterd


Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: specialist in geavanceerde projectietechnologie scoorde prima halfjaarresultaten, waardoor koers naar hoogste koers sinds voorjaar 2013 steeg; Norges Bank positie tot boven 5% getild (update)

Bolloré: holding van Vincent Bolloré laat toe in te spelen op potentieel Afrika en herstel bij Vivendi; halfjaarresultaten op 1 september (update)

Daimler: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; Mercedes-Benz is weer de grootste verkoper van Duitse luxewagens


Energie

7C Solarparken: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; inspelen op groei van Belgische uitbater van zonnepanelen in Duitsland (update)

Velcan: jaarcijfers 2015 voldeden ruimschoots aan de verwachtingen; wel jammer van het tegenvallend nieuws uit Indonesië met het SukaRame- en Meureubo 2-project; uitkijken naar aankondiging over zonne-energie; positie verstevigd


Goud en metalen

Franco-Nevada: koers dicht bij historisch recordniveau door oplopende goudprijs na brexit; degelijke resultaten Q2 op 8 augustus (update)

iShares Silver Trust: tracker op zilver, dat de afgelopen jaren nog veel meer is teruggevallen dan het goud; staat aan begin van een stierenmarkt; ook zilver profiteert van toenemende onzekerheid door de brexit

Silver Wheaton: sterke resultaten Q2 zorgden voor stevige koersprestatie (update)

SPDR Gold Shares: goudtracker; goud weer in stierenmarkt; de vraag naar goud is in het eerste kwartaal door massale aankopen door beleggers gestegen naar 1290 ton, een toename van liefst 21%; resultaat referendum over brexit zorgde voor nieuwe uitbraak goudprijs

Umicore: meevallende halfjaarresultaten met verhoging winstdoelstelling leidde tot nieuwe recordkoers

VanEck Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen excelleren tot nog toe in 2016 door trendommekeer goudprijs; ruime koersverdubbeling in zowat zes maanden tijd, nieuwe pieken door brexit


Landbouw

Anglo-Eastern Plantations: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; palmolieplantagegroep publiceert halfjaarresultaten op 26 augustus

Potash Corp.: resultaten Q2 waren tegenvaller met ook dividendverlaging, weldra bespreking (update)

Sipef: halfjaarcijfers wat beter dan verwacht; licht verhoging van de jaarprognose, mede door stijgende palmolieprijs, weldra bespreking (update)

Syngenta: kreeg de goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten voor de overname door ChemChina

Tessenderlo: op de jaarvergadering bleek duidelijk dat een fusie met Picanol niet meteen meer aan de orde is; Luc Tack heeft blijft via vennootschap Symphony Mills en via Picanol zijn belang in Tessenderlo verder optrekken; halfjaarcijfers op 24 augustus (update)


Vergrijzing

Ablynx: de fase II-resultaten van de combinatietherapie van vobarilizumab (potentieel middel tegen reumatoïde artritis) werden gemengd onthaald door verrassend hoge score voor placebo; toch bieden die resultaten wel degelijk potentieel; markt wacht beslissing van AbbVie af; investeerder Adrianus van Herk heeft positie tot boven 5% uitgebreid (update)

Argen-x: voorlopige studieresultaten in kanker en immuniteitsziekten zijn erg beloftevol; halfjaarcijfers op 26 augustus; belangrijke investor day op 22 september (update)

Bone Therapeutics: behandeling met Preob geeft statistisch significant betere resultaten bij traag helende breuken zoals daling van risico op heupfractuur met 50%; kaspositie eind eerste kwartaal was 30,4 miljoen EUR

Fagron: koers onder druk door halfjaarcijfers licht onder de verwachtingen en mogelijke problemen in de Verenigde Staten: voormalige eigenaar van het overgenomen AnazaoHealth eist 10 à 20 miljoen USD van farmabedrijf en onderzoek naar ex-CEO Fagron Noord-Amerika Jake Jackson door FBI

MDxHealth: gemengde resultaten in Q2: sterke toename van de omzet, maar ook een stijgend nettoverlies (zie boven)

Mithra Pharmaceuticals: koersstijging na goedkeuring voor opstarten fase III-studie in Verenigde Staten en Canada voor Estelle, een mogelijke gamechanger in contraceptie; zag marktaandeel in Belgische anticonceptiemarkt met 2,8% stijgen afgelopen twaalf maanden

Geen bescherming meer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content