Volgende Chinese regeringsploeg zal grondige hervormingen moeten doorvoeren

China staat niet aan de rand van de afgrond, zo meent Carmignac. De economie van het land zal geen “harde landing” maken, maar met 7% tot 7,5% groeien. Dat is nog altijd een knappe prestatie in een politiek overgangsjaar en een moeilijke economische context als gevolg van de Europese problematiek.

Sommige mensen denken nu misschien dat Carmignac koppig vasthoudt aan de positieve visie op de Chinese economie, maar de beheerders van de beleggingsgroep zijn in het afgelopen kwartaal door zes Chinese provincies gereisd – om er te spreken met bedrijfsleiders, gastarbeiders en universiteitsstudenten, een bezoek te brengen aan steden en de verbindingen tussen de steden zelf te ervaren – en hebben geen signalen opgevangen van een dreigende economische catastrofe in China.

De economie is aan het begin van het jaar weliswaar vertraagd, maar volgens Carmignac moeten we ook naar de volumes kijken, met name wat de consumptie betreft.

Inflatiedaling versterkt indruk dat groeitempo afneemt

De snelle daling van de inflatie versterkt namelijk de indruk dat het groeitempo afneemt. In de vastgoedsector houden de centrale autoriteiten weliswaar vast aan hun beleid ten aanzien van vastgoed in het topsegment (hoewel de cijfers sinds het Chinese nieuwjaar bemoedigend zijn), maar grootschalige ontwikkeling van de sociale woningbouw blijft noodzakelijk.

De behoefte daaraan wordt nog versterkt door de hervorming van de “hukou”, een permanent verblijfsrecht voor gastarbeiders.

Op een stadsbevolking van ruim 600 miljoen Chinezen, heeft bijna 30% (zo’n 200 miljoen) nog geen verblijfsvergunning.

De volgende regeringsploeg zal grondige hervormingen moeten doorvoeren. Bij de studenten is de roep het luidst om de ongelijkheden weg te werken, maar er zijn nog heel wat andere uitdagingen, onder meer in de financiële sector, op belastinggebied, op het vlak van de gewenste afslanking van de overheidssector en de bestrijding van belangenconflicten van lokale machthebbers, enz.

Deze overgangsperiode waarin de Chinese economie zich momenteel bevindt, mag ons echter niet doen vergeten dat het iets tragere groeitempo nog altijd benijdenswaardig hoog ligt, en vooral dat het, gezien het gewicht dat China nu heeft in de wereldeconomie, leidt tot een zeer aanzienlijke volumestijging van de vraag, zodat Carmignac altijd wel beleggingskansen met een behoorlijk potentieel kan vinden.

Mondiaal gezien groeien de economieën in een verschillend tempo. Er zijn heel wat struikelblokken en ijsbergen op het pad, maar het potentieel van aandelen is volgens de analisten van Carmignac nog niet uitgeput, want ze zijn nog altijd redelijk gewaardeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content