Verschillende landen reageren verschillend op aankondiging FED
Er zijn volgens Jan Bakkum, Senior Investment Strategist Emerging Markets Equity bij ING, natuurlijk verschillen in hoe de verschillende landen gereageerd hebben op de aankondiging van de FED dat het taperen zou kunnen beginnen.
Indonesië, Brazilië, Turkije en uiteindelijk ook India hebben allemaal de rente verhoogd de afgelopen maanden, om het acute risico van kapitaalvlucht te doen dalen en om inflatie en handelstekorten te bestrijden.
Dit lag voor de hand en heeft waarschijnlijk wel geholpen om grotere marktonrust te voorkomen. Maar waar alle landen, met uitzondering van Indonesië wellicht, nog steeds erg passief blijven, is op het vlak van de structurele hervormingen.
Uiteindelijk zijn er maatregelen nodig die het investeringsklimaat en de concurrentiepositie verbeteren, geloofwaardige stappen
die begrotingstekorten aanpakken, die grote investeringen in infrastructuur mogelijk maken.
Dit soort beslissingen zijn essentieel, maar zijn tegelijkertijd politiek erg gevoelig. Met verkiezingen geprogrammeerd voor volgend jaar in Indonesië, Brazilië, Turkije, India en Zuid-Afrika, is het haast onmogelijk om het noodzakelijke te doen. Dit is wel gebleken.
Ondertussen nemen de onevenwichtigheden en dus ook de kwetsbaarheid van deze landen verder toe. Lopende rekeningtekorten dalen niet of nauwelijks, ondanks de lagere groei.
Inflatie neemt verder toe.
Als de Fed begin volgend jaar begint met het afbouwen van zijn geldcreatie, zal de druk op de opkomende wereld weer toenemen.
De schade zal uiteindelijk veel groter zijn dan nodig was geweest, als overheden de waarschuwing van dit jaar meer ter harte hadden genomen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier