Vastgoed was in 2011 goed voor 13% van het Chinees BBP

Op basis van de BBP-cijfers is duidelijk geworden dat de groei van de Chinese economie is teruggevallen tot het laagste niveau in drie jaar. Het is nu al zes kwartalen op rij dat de economische groei in China vertraagt, zonder dat er al van een bodem sprake is.

Yao Wei, China econoom bij Societe Generale in Hong Kong, is van mening dat bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn om de groeivertraging tot stilstand te brengen, want die gebeurt sneller dan verwacht. In het vierde kwartaal van 2011 bedroeg de groei nog 8,90%, tijdens het derde kwartaal van 2012 was dat nog maar 7,40%.

Anderzijds waren een aantal andere macro-economische factoren ongeveer conform de verwachtingen. Zo daalde de industriële productie in augustus met 15,20%, terwijl de investeringen – de belangrijkste motor van de Chinese economische groei – met 20,90% groeiden.

Beijing zal pas ingrijpen wanneer groei terugvalt onder 7%

Beijing zal echter pas ingrijpen wanneer de groei terugvalt onder 7%, zo denkt Wei. De huidige groeivertraging is nog niet verontrustend genoeg om de werkloosheidsgraad te doen stijgen. Het is vooral de evolutie van de werkloosheid die momenteel in de gaten wordt gehouden.

Wei vestigt ook de aandacht op de vastgoedmarkt, die duidelijk aan het deflateren is. De langverwachte correctie op deze markt lijkt zich eindelijk te hebben ingezet.

Die trend zal zich waarschijnlijk verder zetten en in de komende maanden de economische groei nog verder onder druk zetten. Vastgoed was in 2011 goed voor 13% van het Chinees BBP, een percentage dat voor zich spreekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content