Spanje kan uiteindelijk kiezen voor een exit in plaats van een steunaanvraag

De financiële markten houden zich voorlopig maar met één belangrijke vraag bezig: wanneer zal Spanje officieel een hulpaanvraag indienen? De Europese Centrale Bank wacht nu op een officiële aanvraag van premier Mariano Rajoy om op grote schaal Spaanse obligaties in te kopen.

Maar misschien wedden de financiële markten op het verkeerde paard, er zou wel eens iets heel anders kunnen gebeuren dan wat iedereen verwacht.

Spanje kan uiteindelijk kiezen voor een exit uit de eurozone in plaats van een steunaanvraag, waarmee iedereen op het verkeerde been wordt gezet.

Rajoy heeft plechtig beloofd geen steun aan te vragen

Het lijkt misschien een gek idee, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Bij de laatste verkiezingen verkondigde premier Mariano Rajoy dat Spanje geen hulpverzoek zou indienen. Bovendien zal Spanje, wanneer Rajoy op zijn woorden moet terugkomen, aan strenge voorwaarden moeten voldoen.

Wanneer Rajoy zijn beloftes moeten inslikken, zal hij alleen overkomen als een leugenaar maar ook als een clown. Zijn politieke carrière zou aan diggelen kunnen liggen, naar een herverkiezing zou hij kunnen sluiten. Tegen die achtergrond lijkt een Spaanse exit allesbehalve onwaarschijnlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content