Spaanse staatsobligaties maken grootste duik op weekbasis sinds januari 2007

De Spaanse staatsobligaties maakten deze week de grootste duik op weekbasis sinds januari 2007, waarbij het rendementsniveau flirtte met de kritische grens van 6%. G-20, de groep van de 20 grootste geïndustrialiseerde landen, waarschuwde dat de Europese schuldencrisis wel degelijk gevolgen heeft voor de groei van de wereldeconomie.

De koersen van de Spaanse staatsobligaties daalden vandaag opnieuw, waarbij in de loop van de sessie de kaap van 6% nogmaals werd gerond. Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie bedroeg uiteindelijk nog 5,96%, of een stijging met 4 basispunten. In de loop van de sessie werd op 6,04% een piek opgetekend.

Logischerwijs steeg ook het rendement op de 2-jarige Spaanse staatsobligatie, meer bepaald met 4 basispunten tot 3,52%. Op weekbasis werd zodoende een stijging met 7 basispunten opgetekend, hetgeen bewijst dat de spanning binnen de eurozone alsmaar oploopt.

Spaans staatsobligaties al zeven weken op rij gedaald

De Spaans staatsobligaties zijn nu al zeven weken op rij gedaald en het einde van de pijn lijkt nog niet in zicht. Duitsland heeft bij monde van Jens Weidmann er niet op moet rekenen dat de Europese Centrale Bank meer staatsobligaties van het land gaat inkopen.

Dat betekent in theorie dat de Spaanse rente op lange termijn kan oplopen tot 7% of zelfs meer. In dat geval dreigt er een situatie te ontstaan waarin het land zichzelf niet meer kan financieren, met alle gevolgen van dien. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content