Spaanse crisis gaat eerst verergeren alvorens er verbetering zal komen

De Europese beurzen noteren vandaag diep in het rood, waarbij de verliezen in de loop van de sessie verder zijn opgelopen. De Euro Stoxx 50 moet momenteel ongeveer anderhalf procent prijsgeven, onder andere naar aanleiding van het oplopen van de Spaanse probleemkredieten. De Spaanse crisis gaat eerst verergeren alvorens er verbetering kan komen, zo denken de analisten.

Ook de daling van de vastgoedprijzen in China wordt door de beleggers als een slechte zaak ervaren. De BEL 20 verliest zowat 1,25%, met KBC als sterkste daler. AB-InBev is één van de zeldzame stijgers binnen de index.

Spaanse regering wil regio’s tot de orde roepen

De Spaanse regering kondigde aan in te zullen grijpen als autonome regio’s geen volgens Theodoor Gilissen Bankiers

betrouwbare plannen laten zien om de financiën op orde te brengen en ze zich niet zelf kunnen financieren. Waarschuwende woorden waren er van de president van de Spaanse centrale bank, die zei dat inkomsten van de begroting voor dit jaar te rooskleurig worden voorgesteld.

Dit maakt het volgens Theodoor Gilissen Bankiers moeilijker om het begrotingstekort te halen. Het IMF, dat gisteren met nieuwe groeiprognoses kwam, voorziet een tekort van 6% voor dit jaar en 5,7% in 2013. Hoger dan de 5,3% en 3% waar de Spaanse overheid op mikt. De begrotingstekorten die het IMF voor Italië voorspelt zijn ook hoger, met 2,4% dit jaar en een 1,5% volgend jaar.

De regering Monti streefde aanvankelijk naar 1,6% en een gebalanceerd budget in 2013, maar volgens persbureau Reuters zouden deze prognoses vandaag verlaagd worden door een verlaging van de groeiverwachting. Dat is in de loop van de dag inderdaad gebeurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content