Spaans begrotingsdeficiet kan oplopen tot 8%

Roberto L. Ruiz- Scholtes, head of strategy bij UBS, vraagt zich af of de huidige Spaanse regering wel in staat zal zijn om een streng begrotingsbeleid te voeren. Premier Mariano Rajoy heeft Europa al op stang gejaagd door het objectief voor het begrotingstekort op te trekken van 4,40% naar 5,80%.

Veel economen verwachten dat het land dreigt weg te zakken in een depressie van dezelfde omvang als Griekenland of Portugal die beleven.

Daardoor zou het nog moeilijker worden om vooropgesteld begrotingstekort te realiseren, wat Spanje opnieuw in het vizier van de financiële markten zou brengen.

Spaanse economie kan dit jaar met 1,70% krimpen

De Spaanse economie kan dit jaar met 1,70% krimpen, zo liet de Spaanse centrale bank al weten. Dat percentage kan echter nog stijgen naarmate het effect van de doorgevoerde besparingsmaatregelen voelbaar gaat worden.

De Spanjaarden zullen de broeksriem verder moeten aanhalen, met alle gevolgen van dien.

Het Spaans begrotingsdeficiet kan uiteindelijk oplopen tot 8% in 2012 en 6-6,50% in 2013. Wanneer we inderdaad op een dergelijk scenario afstevenen, kunnen de obligatierendementen opnieuw gaan oplopen.

Spanje had een begrotingsoverschot tot het land in 2008 door een financiële crisis werd getroffen.

Het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel heeft de economie uit haar evenwicht gebracht. De vastgoedprijzen zijn beginnen te dalen, een trend die nog altijd niet gebroken is. Inmiddels is de werkloosheidsgraad in het land opgelopen tot meer dan 25%. Het zal duidelijk zijn dat een dergelijke situatie niet land houdbaar is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content