Situatie Groot-Brittannië vergelijkbaar met die in Spanje

Vaak wordt de huidige situatie in Spanje vergeleken met die in Ierland, dit vanwege het feit dat beide landen het uiteenspatten van een vastgoedzeepbel achter de rug hebben.

Daarbij wordt steeds gesteld dat wanneer Spanje inderdaad het voorbeeld van Ierland gaat volgen, het Zuid-Europees land nog een lange pijnlijke weg heeft af te leggen.

De crisis in Spanje zou in dat geval haar piek nog niet hebben bereikt, wat betekent dat we nog (veel) meer slecht nieuws vanuit Spanje mogen verwachten.

Goldman Sachs vergelijkt de situatie in het Groot-Brittanië echter met die in Spanje. Beide landen hebben te maken met een lange periode van zwakke BBP-cijfers, een haast verdubbelde schuld ten opzichte van het BBP in de paar jaar sinds de crisis uitbrak en met verminderde bankleningen aan het bedrijfsleven.

Groot-Brittannië staat er niettemin veel beter voor, het land kan ‘doormodderen’

Groot-Brittannië staat er ondanks die overeenkomsten veel beter voor, vindt de zakenbank: het kende geen huizenbubbel en dus ook geen uiteenspatten van een huizenbubbel, zoals Spanje.

Het heeft ook een veel flexibelere arbeidsmarkt waarin werknemers bereid zijn loon in te leveren en het heeft een flexibele munt.

Deze verschillen maken dat Groot-Brittannië de komende jaren waarschijnlijk kan ‘doormodderen’ tot het al bestaande beleid aanslaat, terwijl Spanje nog een lange en pijnlijke weg te gaan heeft om zijn structurele zwakke punten te corrigeren, schrijft Goldman Sachs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content