Petercam: “Twee factoren ondersteunen de grondstoffenprijzen

Recent stonden de grondstoffen volop in de belangstelling, met onder andere spectaculaire prijsbewegingen bij de edelmetalen. Andere grondstoffen, katoen bijvoorbeeld, onderscheidden zich eveneens in positieve zin. Wat is er bij de commodities eigenlijk aan de hand?

Petercam: “Twee factoren ondersteunen de grondstoffenprijzen, waarvan de eerste factor gerelateerd is aan de macro-economie. De beleggers beschouwen commodities als een goede hedge tegenover een algemeen gevoel van onzekerheid. Die onzekerheid heeft onder andere te maken met de vrees dat de centrale banken de wisselkoersen naar omlaag duwen om hun nationale export te bevorderen. De Bank of Japan verkocht zo al yens om de stijging van de koers van de nationale munt af te remmen.”

De stijging van de katoenprijs is volgens Petercam echter de indicatie van een tweede trend op de markt: “De verhouding tussen vraag en aanbod is verstoord. Sommige katoenproducerende landen werden door slecht weer getroffen, waardoor de oogst kleiner zal zijn dan gehoopt. Pakistan kreeg met overstromingen af te rekenen, in China stond de oogst daarentegen onder druk als gevolg van droogte. Anderzijds stijgt de vraag naar katoen. De combinatie van een gestegen vraag met een krapper aanbod moet automatisch tot prijsstijgingen leiden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content