Periode van grote prijsstijgingen bij Belgisch vastgoed lijkt achter de rug te zijn

In veel landen is er een overvloed aan leegstaande woningen. Hoe zit dat bij ons?

Frank Maet, economist bij de studiedienst van Belfius Bank: “Terwijl de vastgoedprijzen in de periode 2000-2008 flink toenamen, bleef het aantal nieuwe woningen in aanbouw in ons land stabiel. Hierdoor staan er bij ons weinig woningen leeg. Een belangrijk verschil met landen als Spanje en Ierland, die hun woningprijzen de afgelopen jaren zagen instorten.”

Toch is bouwen of kopen duur geworden … Frank Maet: “Het valt inderdaad niet te ontkennen dat de bouw of de aankoop van een woning voor een doorsnee gezin duurder werd. Veel Europese landen vingen dit op door hun kredietvoorwaarden te versoepelen. Zo werden leningen op zeer lange looptijden toegestaan of werd een lagere onderpandwaarde aanvaard. Op die manier konden gezinnen toch blijven lenen. De prijzen stegen verder, met een forse overwaardering van het residentieel vastgoed tot gevolg. Maar door de crisis kwamen veel gezinnen in de problemen. Ze konden hun schulden nog moeilijk terugbetalen, wat resulteerde in een ineenstorting van de vastgoedprijzen.”

Wat is duur en wat is niet duur?

De Belgische banken zijn volgens Maet van Belfius Bank echter vrij voorzichtig met het toekennen van leningen. Bovendien vraagt de Nationale Bank aan zowel de overheid als de banken om in de toekomst nog waakzamer te zijn op het vlak van hypothecaire leningen.

Dat op zich moet een overdreven vraag naar kredieten afremmen, grote prijsstijgingen helpen vermijden en de kans op een toekomstige instorting van de vastgoedmarkt verminderen.

Maet: “Ten slotte mogen we ook het effect van de bevolkingsaangroei in ons land niet vergeten, een tendens die zich de volgende jaren zal verder zetten. Duizenden jonge gezinnen zoeken huisvesting, zeker in de grootsteden. Ook dat zal ervoor zorgen dat de prijzen misschien eerder zullen stabiliseren dan sterk dalen.”

Of vastgoed te duur is of niet, is duidelijk geen evidente vraag. Maet: “De grote prijsstijgingen lijken in elk geval voorbij. Onze
koopkracht staat immers onder druk en de werkloosheid neemt toe. Bovendien kan de rente opnieuw stijgen als er wat
rust optreedt in de eurozone en een rentestijging doet doorgaans geen deugd aan de vastgoedprijzen. Bijgevolg krijgen
vastgoedbeleggingen slechts een beperkte plaats in onze referentieportefeuille. Vergeet ook niet dat veel beleggers
een eigen woning hebben, waardoor vastgoed al een groot deel van hun beleggingsportefeuille uitmaakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content