Trackers op alternatieve energie

Alternatieve energie blijft groeien en daar spelen ook de ETF-uitgevers op in. We behandelen hier trackers met de focus op zon- en windenergie.

Global X Solar ETF

Deze ETF met ISIN-code IE000XD7KCJ7 en tickersymbool (Euronext) RA7Z GY van de uitgever Global X Funds schaduwt de prestatie van de Solactive Solar-index en noteert op de Duitse Xetra. Het is een fysieke tracker en de inkomsten worden herbelegd. De onderliggende index telt 48 bedrijven met een overwicht voor China (56% van de index) en de Verenigde Staten (30%). De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,5 procent.

Invesco Markets Solar Energy ETF

Deze tracker met ISIN-code IE00BM8QRZ79 en tickersymbool (Euronext) S0LR GY wordt uitgegeven door Invesco Asset Management en noteert op verschillende Europese beurzen. De variant die in euro noteert, staat in Frankfurt op de koerstabellen. De MAC Global Solar Energy-index telt 43 posities, maar hier hebben Amerikaanse aandelen de bovenhand (49%) en komt China op de tweede plaats (19%), gevolgd door Spanje (5,7%) en Duitsland (5,4%). De grootste posities overlappen gedeeltelijk bij beide indexen. De jaarlijkse beheersvergoeding ligt met 0,69 procent hoger dan bij de ETF van Global X Funds.

Global X Wind Energy ETF

Deze ETF met ISIN-code IE000JNHCBM6 en tickersymbool (Euronext) WNDY GY van de uitgever Global X Funds schaduwt de prestatie van de Solactive Wind Energy-index en noteert op de Duitse Xetra. De onderliggende index telt 28 bedrijven met een overwicht voor China (33% van de index), Denemarken (28,9%) en Canada (18%). De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,5 procent.

Invesco Wind Energy ETF

Deze tracker met ISIN-code IE0008RX29L5 en tickersymbool (Euronext) WDEY GY wordt uitgegeven door Invesco Asset Management. De Wilderhill Wind Energy-index telt 54 posities en onderscheidt zich van de index van Solactive door de afwezigheid van Chinese aandelen. De VS staan hier op de eerste plaats (16,4%), gevolgd door Duitsland (11%), Nederland (9,5%) en Frankrijk (9,3%). De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,6 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content