Ook Colgate-Palmolive kondigt massa-ontslagen aan

Een bemoedigende start op Wall Street kende geen verlengstuk, inmiddels zijn de belangrijkste indices opnieuw onder de nullijn beland. Van grote bewegingen is echter geen sprake, de meeste beleggers houden het poeder droog in afwachting van de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple.

Het bedrijfsnieuws van vandaag is opnieuw gemengd van karakter, waarbij toch opvalt dat heel wat bedrijven met het nodige wantrouwen naar de toekomst kijken.

In de sector consumentenproducten kondigde Colgate-Palmolive aan 6% van het personeelsbestand te ontslaan.

Basismetalen moeten fors inleveren

De basismetalen moesten volgens Royal Bank of Scotland fors inleveren. Enkel bij koper bleef het verlies beperkt tot 1,4 procent. De International Copper Study Group (ICSG) verwacht voor 2012 een aanbodtekort van 426000 ton.

Dit zal volgens de instelling in 2013 worden gevolgd door een overschot van 458000 ton. Met name de mijnproductie zal volgend jaar sterk toenemen (+6,3 procent) terwijl de vraag slechts 3 procent hoger zal uitkomen.

Nikkel en zink lieten met een verlies van respectievelijk 7 en 6,8 procent het grootste verlies optekenen. De prijs van een ton aluminium daalde met 5,4 procent en ook lood werd 5,5 procent goedkoper.

Een opmerkelijke vaststelling is dat de Chinese aluminiumproductie dit jaar een nieuw recordniveau bereikte. Tegenover vorig jaar ligt de productie gemiddeld 1,8 miljoen ton op jaarbasis hoger. Aan de huidige aluminiumprijs is het equivalent van 2 miljoen ton/jaar niet rendabel.

Door steunmaatregelen van lokale overheden, bedoeld om het sluiten van smelterijen te vermijden, blijft de productie echter kunstmatig hoog.

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa verlaagde vorige week de prognose voor de globale vraag naar aluminium van 7 naar 6 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content