Olieaandelen zijn goedkoop

Dat oliebedrijven goedkoop zijn kunnen we volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer aflezen aan het al jarenlang hoge dividendrendement. En dat dividend is zeker, aldus de analisten van Credit Suisse. Sterker nog ze stellen dat het meest zekere dividend in de aandelenmarkt is.

Het rapport van de Zwitserse bank was wellicht de tweede factor voor de opleving van het aandeel. In de ogen van deze bank was 2013 een overgangsjaar.

RDS is bezig haar portefeuille op te schonen en een hogere kwaliteit na te streven. In dat kader moet worden verwacht dat men olievelden in Nigeria en enkele in de Verenigde Staten gaat verkopen.

Hiermee komt ongeveer $ 15 mrd vrij. Een deel van de opbrengst gaat men vervolgens investeren in hogere kwaliteitsvelden zoals in Brazilië en Argentinië.

Of dit uiteindelijk zal gaan beteken dat de eerder gestelde verwachting van een operationele kasstroom van $ 200 mrd wordt gerealiseerd is niet zeker. Maar er wordt genoeg cash gegenereerd om de kapitaalverschaffers ruimschoots te belonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content