Obligatiebeleggers verliezen ruggensteun

Sinds het begin van deze eeuw heeft Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of Strategy ING Investment Management, een enorme vlucht naar vastrentende beleggingen plaatsgevonden.

Een combinatie van financiële crises (het uiteenspatten van de IT-bubbel, boekhoudschandalen, de krediet- en schuldencrisis) en wijzigingen in de regelgeving hebben (institutionele) beleggers uit aandelen naar obligaties gedreven.

De geleidelijke daling van de 10-jaars rentes – al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw – was daarbij een stevige wind in de rug van obligatiebeleggers.

De tsunami aan liquiditeit die de laatste jaren door de centrale banken in het financiële systeem is gepompt werkte als doping om de rentehet laatste zetje te geven. Deze trend lijkt nu dan toch te keren.

Hoewel de Fed de afbouw van haar extreem soepele beleid nog even heeft uitgesteld, wordt het bewijs dat de wereldeconomie aantrekt steeds sterker.

Een verbetering in de economische cijfers was vanaf mei het eerst zichtbaar in Japan en de VS, enkele maanden later gevolgd door het VK en de eurozone.

Sinds augustus zien we dat ook opkomende markten beginnen te profiteren van een herstel van de vraag vanuit de volwassen

economieën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content