Nyrstar verdubbelt inzet

De Belgische zinkproducent kondigde een verdubbeling van zijn investeringsbudget in zinkmijnen aan.

Sinds Roland Junck in 2009 als CEO aan het hoofd van Nyrstar is gekomen, heeft de Belgische zinkproducent iets meer dan 1 miljard euro gespendeerd om mijnen over te nemen. Die moeten op termijn voorzien in een derde van de grondstoffenbevoorrading van de metaalgieterijen van de groep. Nyrstar wil het daarbij niet laten, want Juncker heeft aangekondigd dat hij de komende jaren nog 2 miljard euro wil investeren. Daarmee moet Nyrstar volledig in zijn behoefte aan grondstoffen kunnen voorzien.

Het strategische plan Nyrstar 2020 voorziet ook in een diversificatie op het gebied van metalen, om zijn afhankelijkheid van de zinkproductie af te bouwen. Nyrstar wil zich toeleggen op lood, zilver, goud en vooral koper. Volgens Junck zal koperproductie hogere marges opleveren. Nyrstar mikt op een ebitda van 1,5 miljard euro in 2016, waarvan twee derde moet voortkomen uit zijn mijnactiviteiten. Analisten echter gaan uit van een ebitda van 300 miljoen euro.

Het aandeel van Nyrstar loont nog altijd de moeite, ondanks de koersstijging van 17% sinds begin dit jaar en de onzekerheid die heerst rond de financiering van de aankopen die de volgende jaren zijn gepland. Nyrstar heeft aangekondigd dat het voor 700 miljoen euro schulden kan aangaan. De activiteiten van de groep brengen wellicht niet genoeg liquiditeiten op om het bedrag van 2 miljard euro te halen. Het verwateringseffect zou nochtans beperkt moeten blijven, aangezien de groep het zich kan veroorloven betere omstandigheden af te wachten.

Cédric Boitte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content