MSCI EM al Index met 10% gecorrigeerd, Shanghai op bodem sinds oktober

De MSCI Emerging Markets Index is vanaf de op 11 januari bereikte piek al met 10% gedaald. De daling heeft uiteraard te maken met de vrees dat de economische groei gaat vertragen.

Die groeivertraging zou gepaard gaan met een verhoging van de rentetarieven door de centrale banken. In de MSCI Emerging Markets Index zijn de indices van 22 groeimarkten opgenomen.

Het is de eerste keer sinds maart 2009 dat deze index met 10% corrigeert. Toen gingen de Oost-Europese beurzen onderuit vanwege de vrees dat de banken hun toegang tot de kredietmarkten zouden verliezen.

Nu vrezen de beleggers dat hogere rentevoeten van China tot India en Brazilië de economische groei gaf afremmen. Bovendien beseft iedereen dat de MSCI Emerging Markets Index sinds oktober 2008 al in waarde is verdubbeld.

Volgens Bloomberg bedraagt de gemiddelde koers-winstverhouding nu 27, of het hoogste niveau in acht jaar. Roger Groebli, analist bij LGT Capital Management, geeft tijdelijk de voorkeur aan Europese en Aziatische aandelen boven de groeimarkten.

Groebli merkt op dat de kredietverlening in China met 35% van het BBP is gestegen, terwijl landen als India met meer inflatie geconfronteerd worden. Zowel India als China zullen dus gedwongen worden om op een bepaald punt de rente te verhogen.

De Shanghai Composite Index heeft al een correctie ondergaan en bevindt zich nu op het laagste niveau sinds oktober. Daarmee is deze index op één na de zwakste tussen de 94 indices die door Bloomberg wereldwijd gevolgd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content