Mode bij de vrouwen wijst op komende recessie in de VS

Volgens Todd Schoenberger wijst de huidige vrouwenmode er op dat de Verenigde Staten voor een recessie staan. Hij beschouwt het bestedingsgedrag van vrouwen als een betrouwbare barometer, want meestal staan zij in voor het gezinsbudget. Naarmate dat ruimer is, is er meer ruimte om dure kleren te kopen.

Die ruimte is momenteel beperkt, afgaande op het feit dat de koersen van aandelen als Ann Taylor Stores en Nordstrom onder druk staan.

Deze distributiebedrijven bevinden zich in het bovenste segment van de markt en zullen als eersten het crisiseffect voelen.

De Amerikaanse beurzen kiezen vandaag overigens voor een afwachtende houding, de belangrijkste indices blijven dicht bij huis. Van een vervolgrally na de sterke prestatie van afgelopen vrijdag komt dus voorlopig niets in huis.

Hoe ver kunnen energieaandelen nog dalen?

Aandelen van energie-gerelateerde bedrijven hebben in de afgelopen tijd onder druk gestaan en presteerden tot het tweede kwartaal minder goed dan de bredere aandelenmarkt.

De vraag rijst, of de bodem inmiddels in zicht is. Hierbij hangt volgens ABN Amro veel af van de politieke daadkracht -of het gebrek daaraan- waarmee beleidsmakers de huidige crisis bestrijden.

Voor de energiesector is het van groot belang hoe politici de huidige schuldencrisis in Europa aanpakken. Energie-gerelateerde aandelen zouden er wel bij varen als de zorgen omtrent de mondiale economische groei afnemen en de Europese schuldenproblemen stap voor stap worden opgelost.

Mochten beleidsmakers daadkracht tonen en de crisis succesvol weten te bestrijden, dan zou de bodem voor aandelen in de energiesector daarmee bereikt moeten zijn.

Als de vereiste politieke actie uitblijft, dan zou het beurssentiment weer net zo somber kunnen worden als ten tijde van de kredietcrisis (2008).

In dat geval zouden energie-gerelateerde aandelen nog veel verder in waarde kunnen dalen. Mocht het positieve scenario uitkomen, dan zouden aandelen van dienstverleners in de olie-industrie – aandelen met een offensiever risicoprofiel – weer interessant kunnen worden.

Als het negatieve scenario uitkomt, dan zijn beleggers beter af met de defensiever geprofileerde energieaandelen: aandelen van ondernemingen die worden aangeduid met de term Integrated Oils (bedrijven die zich bezighouden met de daadwerkelijke exploratie en productie van olie).

Binnen dit laatste segment zijn RD Shell en Chevron de favoriete spelers van ABN Amro; onder de dienstverleners in de olie-industrie geven de analisten van de bank de voorkeur aan onder andere Schlumberger, Halliburton en Kinder Morgan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content