Meer QE en LTRO kunnen financiële markten weer in risk-on brengen

De beurzen zijn het nieuwe jaar sterk begonnen, maar de afgelopen weken gingen ze weer in een risk-off mode. Philippe Gijsels van BNP Paribas verwijst in dat verband naar het groot aantal onzekerheden waar we nog steeds mee worden geconfronteerd.

De kans is volgens Gijsels bovendien groot dat dit nog een tijdje zo gaat blijven. In mei zijn er zowel in Griekenland als in Frankrijk verkiezingen en die kunnen het sentiment in de komende dagen blijven beïnvloeden.

Het risico bestaat nog steeds dat de Spaanse obligatierendementen gaan blijven stijgen.

Dat kan zeker zo zijn wanneer de Europese Centrale Bank langs de zijlijn blijft staan. In de Verenigde Staten is de FED nog altijd optimistisch over de groeivooruitzichten, maar de indicatoren zouden kunnen gaan verslechteren in de komende maanden als gevolg van oplopende spanningen.

Sleutel voor het gedrag van de financiële markten in de komende maanden

Het gedrag van de centrale banken kan de sleutel voor het gedrag van de financiële markten in de komende maanden worden, meer bepaald wat de monetaire politiek van de centrale bankiers betreft. Die kunnen agressiever gaan worden en meer liquiditeiten in het systeem duwen.

Meer QE en LTRO kunnen financiële markten weer in risk-on brengen. Gijsels verwijst er op dat deze situatie uiteraar hoogst artificieel is.

Wat we eigenlijk nodig hebben, is een zichzelf ondersteunende economisch herstel en, meer nog dan iets anders, een structurele oplossing voor de schuldencrisis. Tot dan gaan de financiële markten volgens Gijsels op het ritme van de risk on-risk off song blijven dansen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content