Marktoverzicht: Campari slurpt Grand Marnier op

© iStock
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

In afwachting van de uitkomst van de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed) van dinsdag en woensdag, leiden dalende grondstofprijzen de aandelenbeurzen lager.

De olieprijs verliest bijna 4 procent, nu Iran wil niet weten van productiebeperkingen. De mijnbouwers worden geplaagd door slechte resultaten bij de koperproducent Antofagasta, en de slechte Chinese macrocijfers van de jongste dagen. De Europese beurzen verliezen gemiddeld 0,8 procent.

De Fed zou morgen nog geen nieuwe renteverhoging aankondigen, dat lijkt ten vroegste iets voor juni. In februari daalden de producentenprijzen in de VS nog met 0,2 procent, vooral als gevolg van lagere brandstof- en voedselprijzen. Ook de Bank of Japan last een adempauze in na de introductie van negatieve rentevoeten in januari, maar zegt klaar te staan om meer te doen als de inflatie en economische groei onder de verwachtingen blijven.

Het telecombedrijf Altice (-2,6%), dat actief is in Frankrijk (via dochter Numéricable), Israël, de VS en Portugal, publiceerde kwartaalcijfers in lijn met de verwachtingen. Ook de vooruitzichten voor dit jaar verrassen niet. De bedrijfscashflow steeg vorig jaar met 17 procent bij een stabiele omzet. Volgend jaar zouden de omzet en de bedrijfscashflow met ongeveer 5 procent stijgen. Deze cijfers nemen een deel van de twijfels weg over de operationele prestaties van de groep. Voor Altice komt het er de volgende jaren op aan via de generatie van vrijecashflow de schuldenlast af te bouwen. Door de omvangrijke investeringen in 2016 zou dat pas vanaf 2017 lukken. De groep torst een nettoschuldenlast van 35 miljard euro. Die bedraagt ruim 5 keer de bedrijfscashflow, zodat er weinig ruimte is voor ontgoochelingen.

Het Italiaanse Campari (+1,8%) neemt het Franse Société des Produits Marnier Lapostolle (SPML) over, bekend door zijn Grand Marnier, voor 650 miljoen euro. Het overnamebod bedraagt 8050 euro per aandeel, wat een premie van 60,4 procent betekent boven de slotkoers van maandag van SPML. Campari wil met de overname zijn internationale groeistrategie voortzetten, gebaseerd op topmerken. Via het merk Grand Marnier kan Campari zijn merkenportefeuille uitbreiden en verstevigt het zijn positie op de Amerikaanse markt. Die is dankzij de hernieuwde interesse voor cocktails heel interessant voor de producenten van sterke dranken. Campari betaalt de overname cash, en de overname draagt meteen bij tot de resultaten dankzij de hogere marges en sterke cashflowgeneratie van SPML.

Autobouwer Volkswagen (-3%) wordt nu ook in Duitsland aangeklaagd voor het dieselschandaal. De institutionele beleggers eisen een compensatie van 3,3 miljard euro.

Het Canadese biotechbedrijf Valeant Pharmaceuticals (-45%) stuurde een nieuwe winstwaarschuwing uit. De resultaten voor 2016 zullen tot 30 procent minder goed zijn dan het bedrijf in december nog communiceerde. Het bedrijf is een favoriet doelwit van shorters en verloor al bijna 90 procent van zijn waarde sinds de verkooppraktijken van het bedrijf onder vuur kwamen te liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content