Marktenoverzicht: hernieuwde hoop

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Nieuwe polls hebben de markten hoop gegeven dat het toch niet tot een brexit zal komen, terwijl het ook nog uitkijken is of de moord op parlementslid Jo Cox de campagne zal beïnvloeden en zelfs in een of andere richting zal duwen

De beurzen konden een stukje van het verlies dat ze de voorbije dagen opliepen door de angst voor een brexit, recupereren.

Na enkele maanden van onderhandelingen is er witte rook voor het fusieproject tussen Siemens (+0,89%) en Gamesa (+0,77%) om de grootste wereldspeler te worden in de productie van windturbines met een geïnstalleerde basis van 69 gigawatt (69.000 megawatt). In de nieuwe entiteit zal Siemens 59 procent bezitten en Gamesa 41 procent. De aandeelhouders van Gamesa krijgen ook 1 miljard euro of een superdividend van 3,75 euro per aandeel. De fusie moet in vijf jaar tijd 230 miljoen euro kostenbesparingen opleveren, want door de opkomende Chinese concurrentie staan de prijzen van de windturbines onder druk en worden servicecontracten belangrijker voor de rendabiliteit. De fusiegroep begint ook met een orderboek van liefst 20 miljard euro of ruim twee jaar omzet.

Opnieuw overnamenieuws uit de chemiesector. Daarin was tot nog toe BASF (-0,53%) de grote afzijdige. Daarin komt nu al voor een stukje verandering met de overname voor 3,2 miljard dollar van Chemetall, de dochter van het Amerikaanse Albemarle Corp, een coatingspecialist om wagens en vliegtuigen te beschermen tegen metaalcorosie. Chemetall haalt een omzet van 850 miljoen dollar en is een mooie aanvulling voor de coatingdivisie van BASF. Het is de grootste overname van BASF onder leiding van de CEO Kurt Bock, zowat vijf jaar de topman van de Duitse chemiereus.

Een van de sterkere stijgers op Euronext Brussel vandaag is Greenyard Foods (+6,78%). De groente- en fruitspecialist kondigde een investering aan in een koelcel en een verpakkingsfaciliteit in de Verenigde Staten. De VS zijn door de fusiegroep uitgeroepen tot een kernregio voor groei, want de Amerikaanse retailmarkt voor groenten en fruit is nog erg versnipperd. Greenyard Foods kan er een rol van betekenis spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content