Marktenoverzicht: biotech boven

© iStock
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Beleggers konden even bekomen van de klappen van de voorbije dagen.

Van de vergadering van de Amerikaanse centrale bank (vanavond om 20 uur) werd niet veel verwacht, hoogstens een handvol hints over welke richting de rente bij de volgende vergadering zal uitgaan. De Europese beurzen trokken voor het eerst in zes handelsdagen hoger. De Bel-20 sloot een half procent hoger op 3.321,71 punten. De brouwer AB InBev (+2,1%) trok de kop en Bekaert (-0,8%) bengelde aan de staart. De EuroStoxx50 ging 1,3 procent hoger.

Galapagos (+1,1%) was lange tijd de sterkste stijger in de Belgische sterindex, maar nam wat gas terug in de namiddag. Voor beurstijd stuurde het Mechelse biotechnologiebedrijf een persbericht rond met positieve resultaten voor verschillende geneesmiddelen. Voor GLPG2222, een medicijn voor de behandeling van mucoviscidose-patiënten dat Galapagos samen met AbbVie ontwikkelt, rapporteerde het bedrijf dat het medicijn veilig werd bevonden in een fase 1-studie op gezonde vrijwilligers. “Dit bevestigt het trackrecord van Galapagos, dat voorlopig nog geen enkele mislukking in een fase 1-studie moest bekend maken. Ze slagen er steevast in om in een preklinische fase de veilige geneesmiddelen voor mensen eruit te halen”, reageert Rabo-analist Jorn Koch. Koch hanteert een koopadvies en een koersdoel van 60 euro.

Maar het meest opvallend waren de ambities voor de uitbouw van een brede pijplijn aan geneesmiddelen. Het bedrijf wil jaarlijks drie proofs-of-concepts – zeg maar geneesmiddelen met potentieel – uittesten en elke twee jaar een geneesmiddel in de derde fase van het onderzoek krijgen – de laatste fase voor de goedkeuring.

Op de brede markt waren er nog sectorgenoten in goeden doen. MDXHealth (+7,7%) schoot bijna 8 procent hoger, nadat er twee dagen op rij goed nieuws was geweest. Dinsdag pakte het bedrijf uit met de eerste terugbetalingsovereenkomst in de VS voor zijn test op prostaatkanker. Woensdag geraakte bekend dat het Nederlandse bedrijf Qiagen de technologie van MDXHealth gaat gebruiken om risico’s op baarmoederhalskanker op te sporen. Ook Ablynx (+4,4%) trok een spurtje, zonder aanwijsbare reden. De biotechnologie-aandelen gingen voorop in dit herstel, maar – eerlijk is eerlijk – ze gingen ook voor in de val de voorbije dagen, weken en maanden. Galapagos noteert nog altijd meer dan 14 procent onder zijn peil van eind vorig jaar.

Op de beurs van Parijs verraste Danone (+0,8%) dinsdag met een ongepland persbericht over de vooruitzichten. De halfjaarresultaten staan pas op de kalender voor 28 juli. De yoghurtmaker denkt dat de marges dit jaar met 50 tot 60 basispunten verbeteren op vergelijkbare basis. Voordien was er sprake van een “solide verbetering”. Danone bevestigde voorts zijn prognose van een omzetgroei van 3 tot 5 procent op vergelijkbare basis. De meeste analisten verwachten dat een groei aan de onderkant van die vork zal uitkomen.

“Het is een vreemde beslissing voor een bedrijf dat mikt op een sterke, winstgevende, duurzame groei”, vindt het beurshuis Credit Suisse. “Ze gaan minder uitgeven aan marketing – minder brandstof geven aan de motor van de verkoop – en houden zo meer marge over. Dat kan als gevolg hebben dat de verkoop een beetje lager kan uitvallen dan gedacht. Ze halen als reden de volatiliteit en onzekerheid in belangrijke groeimarkten, met name China, aan.”

“We hebben drie jaar van dalende melkprijzen achter de rug en Danone zag de marges met 130 basispunten dalen”, klinkt het voorts. Credit Suisse vraagt zich luidop af hoe sterk de prijszettingsmacht van het bedrijf zal zijn als de inflatie terugkeert. Credit Suisse verwacht dat de winst per aandeel in 2016 ongeveer 1 procent hoger zal liggen door deze ingreep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content