Koersen Spaanse staatsobligaties blijven onder druk staan

De koersen van de Spaanse staatsobligaties bleven vandaag onder druk staan, ondanks een relatieve windstilte op de Europese obligatiemarkten. Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie daalde voor de tweede dag op rij, meer bepaald met 7 basispunten tot 5,81%.

In de afgelopen week is dat rendement met 43 basispunten gestegen. Dat betekent dat ook de spreads tussen Duitse en Spaanse staatsobligaties opnieuw toenam, die spread sloot vandaag voor de vierde dag op rij boven 400 basispunten af en werd afgevlagd op 402 basispunten.

Sercan Eraslan, fixed-income analist bij WestLB AG, was van mening dat de schade erger kon zijn uitgevallen wanneer de veiling van Italiaans overheidspapier niet een relatief success was geworden. Onderhuids blijft de spanning in de eurozone overigens hoog oplaaien.

Huidige Spaanse rentevoeten dreigen problematisch te worden

De Spaanse economieminister Luis de Guindos gaf vandaag toe dat zijn land een probleem heeft wanneer de obligatierendementen zo hoog blijven. Volgens de minister moet de regering zo snel mogelijk orde op zaken stellen, zoniet dreigt de situatie uit de hand te lopen.

Premier Rajoy hield vandaag nog een speech vol peptalk, hij bezwoer dat Spanje niet moet worden gered. Economen herinnerden er aan dat gelijkaardige uitspraken ongeveer een jaar geleden ook door de Griekse regering werden afgelegd, met de gekende gevolgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content