Kiest Nederland voor een anti-Europese koers?

De Nederlandse staatsobligaties zijn vandaag in koers gedaald, dit in reactie op het ontslag van de regering Rutte. De analisten reageerden allesbehalve verbaasd op deze evolutie. Eigenlijk zagen de meesten van hen de bui al hangen toen Geert Wilders de deur wat betreft de begrotingsonderhandelingen achter zich dicht trokken.

Vandaag bood premier Mark Rutte geheel volgens de wetten van de logica het ontslag van zijn regering aan. De kans is groot dat we nu nieuwe verkiezingen krijgen, Geert Wilders liet in zijn populistische stijl alvast weten niet te kunnen wachten tot die verkiezingen er waren.

Het rendement op de 10-jarige Nederlandse staatsobligatie steeg tot 2,39%, een toename met 7 basispunten ten opzichte van het slotniveau van afgelopen vrijdag. De koers van deze 10-jarige staatsobligatie daalde anderzijds met 6,40 euro per 1000 tot 98,74.

Spread met bunds opnieuw groter

Als gevolg van de stijging van het rendement op Nederlandse staatsobligaties steeg de spread ten opzichte van Duitse staatsobligaties met 12 basispunten tot 73 basispunten. In de loop van de dag werd een piek bereikt op 75 basispunten, het hoogste niveau sinds maart 2009.

Kiest Nederland voor een anti-Europese koers?, is de vraag die iedereen zich nu stelt. Nederland gold als één van de sterkste voorvechters van de Europese gedachte en daar zou als gevolg van de komst van een nieuwe regering wel eens verandering in kunnen komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content