Kapitaalmarktrente opnieuw omlaag

In de hele wereld stond de kapitaalmarktrente de afgelopen week onder druk. Naast de gematigde toon van Janet Yellen en grote aankopen van obligaties door institutionele partijen, is volgens ABN Amro ook het opwaartse effect van de problemen rond de Portugese bank Espirito Santo weggeëbd.

In Duitsland werd vorige week zelfs een absoluut laagtepunt onder de 1,15% bereikt. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met de situatie in Oekraïne (leidend tot aangescherpte sancties en het verongelukken van de Boeing) en de oplopende spanningen tussen Israël en de Palestijnen.

Ook in de Verenigde Staten daalde de rente daardoor verder, ondanks de aantrekkende economische groei en het verder verminderen van de obligatieaankopen door de Federal Reserve.

Kennelijk wordt dit voldoende gecompenseerd door grote partijen -waaronder Chinese en Japanse – die op grote schaal Amerikaanse en Europese obligaties kopen.

Voorts is het effect dat vorige week op de Zuid Europese obligatiemarkten speelde met betrekking tot de Portugese bank Espirito Santo weggeëbd en is de rente in Portugal, maar ook in Spanje en Italië, weer gedaald tot niveaus van voor deze problemen. Ook het rendement op Nederlandse 10-jaars staatsobligaties daalde en lag op donderdag onder de 1,4%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content