Jeffrey Currie (Goldman Sachs): ‘Prijs voor een vat Brent moet terug naar 105 dollar’

De olieprijs corrigeerde gisteren fors naar aanleiding van een rapport dat door Goldman Sachs de wereld werd ingestuurd. We waren nieuwsgierig naar de inhoud van dit rapport en hebben het dan ook eens grondig doorgenomen. Hierbij dient er rekening mee te worden gehouden dat Goldman Sachs enkele jaren geleden als één van de eerste zeer positief werd voor grondstoffen.

Jeffrey Currie (Goldman Sachs): ‘De gebeurtenissen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben de olieprijs weer voorbij de kaap van 100 dollar per vat gebeurd. In het geval van Brent werd dat niveau al midden-februari gerond, waarna vorige week vrijdag werd aangetikt boven de kaap van 125 dollar.”

Onvermijdelijk moet volgens Currie de vergelijking gemaakt met de lente van 2008: ‘De fundamentals zijn echter duidelijk verschillend met toen. Zowel de voorraden als de extra capaciteit zijn nu groter, terwijl de speculatieve posities viermaal zo hoog zijn. Er is met andere woorden een stuk speculatie in de olieprijs geslopen. Ik ben van mening dat een correctie onvermijdelijk is, de prijs voor een vat Brent moet terug naar 105 dollar.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content